Aanstaande zondag staat de derby tussen FC Zuidlaren en VAKO op het programma. In het verleden speelden de Zuidlaarders natuurlijk vaker tegen de Vriezer Trots, maar zelden was de burenruzie interessanter dan nu. Hieronder lees je 5 redenen waarom.

door Niek Groenendijk

1. De stand
Het is de nummer 3 (FC Zuidlaren) tegen nummer 7 (VAKO) van de ranglijst. Wie dat twee maanden geleden had voorspeld, was met loeiende sirenes naar het Martini afgevoerd. De Zuidlaarders zijn de verrassing van de derde klasse B, de Vriezenaren staan voorlopig te laag. Het zijn wittebroodsweken voor FC Zuidlaren. Tegelijkertijd weet iedereen dat we pas 6 speelronden onderweg zijn en dat de geluksfactor tegen ZNC, Muntendam en Wildervank ook een rol speelde. Bij VAKO zat het tot nu toe vaak tegen. Zij speelden gelijk tegen Muntendam en Wildervank, terwijl ze recht hadden op de winst.

2. Revanche
Revanchegevoelens zullen ongetwijfeld spelen in de hoofden van de zwartblauwen. Vorig seizoen werd de gemeentederby na lange tijd weer eens in het competitieschema opgenomen. Van te voren was iedereen enthousiast, het Zuidlaren-kamp na afloop iets minder. VAKO vernederde Zuidlaren op De Wenakkers met dubbele cijfers: 1-10 (!). Een aantal spelers die er 14 maanden geleden bij waren zijn zondag weer van de partij. Ze zullen de pijnlijkste voetbalmiddag uit hun carrière heel snel uit het geheugen willen wissen.

3. VAKO-verleden Prins
Onze hoofdtrainer Edwin Prins heeft er al een lange trainerscarrière op zitten. De oud-doelman zwaaide onder andere de scepter in Hoogezand, Oosterwolde en Bovensmilde. Tussen 2008 en 2010 was hij in dienst van VAKO. Prins koestert nog altijd warme gevoelens voor de hechte dorpsclub. Hij werkte 9 jaar geleden al samen met Dennis Wollerich, Patrick Steenbergen en Rolf van Wijk, nu nog steeds selectiespelers. Het zal een feest van herkenning zijn voor Prins, al zal hij die vriendschap zondag eventjes opzij moeten zetten.

4. Vol Vertrouwen
VAKO en FC Zuidlaren blaken op dit moment van zelfvertrouwen. De ploeg van trainer Marcel Poll draait na een stroeve start inmiddels op volle toeren. VAKO won de laatste 2 wedstrijden zelfs met 5-0 (van HSC en Veendam). Ook bij Zuidlaren zijn ze zelfverzekerd. Met ’13 uit 6’ beleeft de Prins-equipe een droomstart. In de laatste wedstrijd voor het beker- inhaalweekend wil Zuidlaren plek 3 graag behouden. VAKO wil de opgelopen schade herstellen en zo snel mogelijk omhoog op de ranglijst.

5. Doelpuntengarantie
FC Zuidlaren – VAKO is op voorhand een garantie voor doelpunten. VAKO liet het netje dit seizoen al 18 keer bollen, Zuidlaren 14 keer. Patrick Steenbergen speelt sinds kort als centrumspits en dat legt VAKO geen windeieren. ‘Steen’ maakte er tot nu toe 7. Met Sietse Wichers en André Manzeza naast hem weet de geroutineerde aanvoerder van VAKO dat hij ook zondag kansen krijgt. Bij FC Zuidlaren is Pim Perk uit de startblokken geschoten met 4 goals, net als het scorende bestuurslid Michel Kral. Stapt een van de goalgetters zondag opnieuw in de schijnwerpers?

Er zijn ongetwijfeld nog meer redenen te bedenken om zondag naar sportpark De Wenakkers af te reizen. Zondagmiddag om 14.00 uur gaat de burentwist van start!

FC Zuidlaren – VAKO

Details

DatumTijdCompetitieSeizoen
5 november 201714:00Competitie2017/2018