De eerste scheidsrechters-avond was een groot succes. “Dit mag niet bij eenmaal blijven…”

Scheidsrechter is een passie en een vak, een heel leuk vak! Want dat werd overduidelijk op de eerste samen met vv Actief en FC Zuidlaren georganiseerde avond voor onze clubscheidsrechters.

En om het leuk te vinden hoef je ook helemaal niet in de eredivisie te fluiten zoals hoofdgast van de avond, eredivisiescheidsrechter Jochem Kamphuis. Hij sprak met dezelfde passie en enthousiasme als de aanwezige veertig scheidsrechters over het leiden van een wedstrijd, de communicatie met de spelers, soms streng moeten zijn, soms compassie tonen. De voorbeelden die hij uit zijn carrière vertelde en met videobeelden ondersteunden, waren uiteindelijk ook niet heel anders dan die welke de aanwezigen in hun vragen lieten langskomen. Want of je nu Ron Vlaar tegenover je hebt en in een splitsecond een tackle op een VVV-speler moet beoordelen of je fluit een Zaterdag 3-wedstrijd, je doet het met hetzelfde doel: 22 spelers na afloop tevreden van het veld laten lopen. Dat je daarbij zelf lekker actief bent en betrokken bij de club, dat is de bonus.

De avond was georganiseerd in de kantine van FC Zuidlaren en begon om even na zeven uur met koffie en als regionale lekkernij, echte Knols Koek uit Groningen. Daarna namen KNVB-docent Albert Jan Benjamins en Mark van der Haak van de Scheidsrechtervereniging Groningen en Omstreken het over. Zij hadden een mooie oefening op het hoofdveld van FC Zuidlaren voorbereid. Daar waren een achttal wedstrijdsituaties uitgezet rondom de vele veranderingen in de spelregels voor senioren en junioren die sinds dit seizoen gelden. De in evenveel groepjes opgedeelde scheidsrechters bespraken daar elk een zo’n situatie en moesten uiteindelijk een scheidsrechteroordeel vellen over de situatie. Na een stief kwartiertje waarbij de docenten en de al aanwezige Jochem Kamphuis de verschillende groepen al begeleiden, verzamelden zich alle deelnemers en gingen gezamenlijk alle acht veldsituaties langs. Daar gaf telkens een van de deelnemers van de groep die de betreffende spelsituatie had besproken een toelichting op het eigen besluit hoe de scheids in die situatie moest handelen. Daarna volgde soms eensluidende instemming maar vaak ook vervolgvragen en discussie. Het was handig met Albert Jan Benjamins, Mark van der Haak en Jochem Kamphuis hier zoveel scheidsrechters-ervaring en spelregelkennis bij elkaar te hebben. Duidelijk werd ook al snel dat alleen de regel handhaven niet altijd de beste beslissing is, de wedstrijd leiden daar komt meer bij kijken.

Dat was ook wel een belangrijk thema in de presentatie die na een korte break, eredivisie-scheidsrechter Jochem Kamphuis verzorgde. Hij vertelde over de kwaliteiten die naar zijn oordeel een goede scheidsrechter moet hebben en liet aan de hand van praktijksituaties zien hoe een scheidsrechter bij de uitvoering van zijn taak al die kwaliteiten moet gebruiken. Ook vertelde hij over hoe hij omgaat met druk voor, tijdens en na de wedstrijden en hoe hij zich zodra hij het veld opgaat toch afsluit en volledig richt op taak en situatie. “Per slot er kan al in de eerste minuut een situatie zijn die om een strafschop vraagt, en dan moet je daar wel klaar voor zijn.”

Daarna volgden nog vele vragen en leuke discussies. En na een drankje en hapje was het rond half 11 afgelopen. De deelnemers waren zeer tevreden en de oproep dit vooral niet bij eenmaal te laten was duidelijk. Dat laatste is ook zeker niet de bedoeling van de organisatie. Behalve dat zij met een avond als deze de huidige scheidsrechters willen bedanken en inspireren, zetten alle drie clubs erop in dit jaar nieuwe scheidsrechters te werven. Dat kan onder de eigen jeugdspelers maar zeker ook onder ouders. Daarvoor komen in de loop van het seizoen aanvullende activiteiten. Wie het enthousiasme van de aanwezigen zag en vooral ook de onderlinge saamhorigheid en bekendheid over alle verenigingen heen, heeft deze avond gevoeld dat een wedstrijd leiden misschien wel leuker is dan zelf voetballen!