Jan Hofkamp (63) heeft zondag zijn laatste wedstrijd gekeept voor FC Zuidlaren 3. Hij was 55 jaar lang lid van de voetbalclub; geen andere speler kan hem dat nazeggen. Het lukte de keeper niet om het doel in zijn laatste wedstrijd schoon te houden, maar hij scoorde wel.

Op zijn achtste werd Hofkamp lid van VV Zuidlaren. “In die tijd mocht je pas wedstrijden spelen als je 10 jaar was, dus de eerste twee jaar trainde ik en deed ik mee met de toernooien”, vertelt hij. Hofkamp begon in de pupillen als keeper, maar na een paar jaar had hij daar genoeg van en ging hij in de spits spelen. Tot op zijn 22ste de keeper geblesseerd raakte en hij de handschoenen overnam. Die heeft hij daarna nooit meer uitgedaan. Tot zondag.

De laatste wedstrijd was voor de eindstand niet meer belangrijk, dus stond voor FC Zuidlaren enkel in het teken van het afscheid van Hofkamp. En hoewel de wedstrijd verloren ging, kregen de Zuidlaarders wel een penalty toegekend, waarop Hofkamp door zijn ploeggenoten naar het andere zestienmetergebied werd gedirigeerd. Met zijn oude spitseninstinct schoof hij de bal rustig rechts van de keeper in de hoek.

Vlak voor tijd kreeg Hofkamp een publiekswissel. En waar normaal gesproken maar weinig publiek op de wedstrijden van de veteranen afkomt, stonden nu een aantal van Hofkamps oude teamgenoten langs de lijn om het oudste spelende lid toe te juichen. Tenslotte verliet de keeper met felicitaties van ploeggenoten, scheidsrechter en tegenstanders voor de laatste keer het veld.