Pro Students U19 International Tournament

Eerste editie smaakt naar meer 

ZUIDLAREN – De eerste editie van het Pro Students U19 International Tournament zit erop. Twee dagen lang bereidden Duitse, Engelse en Nederlandse teams zich op Zuidlaarder bodem voor op het nieuwe seizoen. Terwijl de voetballers werkten aan hun balgevoel, conditie en de teamtactiek, gaf de organiserende vereniging FC Zuidlaren haar visitekaartje af. Het publiek genoot zichtbaar van het nieuwe evenement. Een jaarlijks terugkerend jeugdtoernooi in augustus lijkt dan ook in de maak.

16 wedstrijden, 1120 speelminuten en bijna 100 doelpunten. De onverzadigbare voetballiefhebber was zaterdag en zondag aan het juiste adres op sportpark De Wenakkers. Verspreid over twee dagen waren er zo’n 400 belangstellenden. Deelnemende teams aan het toernooi voor spelers van 16 tot 19 jaar kwamen uit alle windstreken. Vanuit oostelijke richting kwamen FC Emmen en het Duitse Blau-Weiß Papenburg en Kickers Emden. FC Den Bosch kwam vanuit het Zuiden. De gasten uit het Westen kwamen van ver. Het Engelse Woking FC (nabij Londen) reisde met twee teams en een uitgebreide staf naar Zuidlaren. Minder lange reistijd was er voor d’Olde Veste (Steenwijk) en een speciaal samengesteld Regioteam. 

Het feestvierende regioteam dat het met een tweede plaats uitstekend deed

Zoals verwacht stak de jeugd van de profclubs FC Emmen en FC Den Bosch boven de rest uit. Ook het Regioteam Zuidlaren en Kickers Emden haalden een hoog niveau, het verschil met de teams daaronder was vrij groot. Het is een punt van verbetering voor de toernooiorganisatie, die afgelopen weekend zijn vuurdoop beleefde. En de eerste editie van het Pro Students U19 International Tournament smaakt naar meer.

Op zondag, de tweede toernooidag, spreken we Richard van Leeuwen. Een van zijn eerste daden als FC Zuidlaren-voorzitter was het binnenhalen van het internationale jeugdtoernooi. Nu het zover is, blijkt de voorzitter niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij zit zelf ook in de organisatie en houdt zich tijdens het toernooi bezig met alle voorkomende werkzaamheden. Als hij eerst via de portofoon is weggeroepen om wisselgeld te brengen naar de hamburgertent en later consumptiebonnen uitdeelt aan alle vrijwilligers, kan de duizendpoot zich even losmaken. Hij kiest bewust voor een bankje achter de sponsortent. Dan is hij even uit het zicht. “Het is hectisch, maar ook heel leuk.”

En Van Leeuwen is te spreken over het toernooidebuut. “Organisatorisch is het goed gelukt. De randvoorwaarden zijn prima in orde en het toernooi verloopt in goede sfeer. We hebben geen problemen gehad. Met dank aan de vele vrijwilligers zijn de algemene zaken goed verlopen. De manier waarop we het hebben georganiseerd valt hopelijk in de smaak bij de teams. We hopen de bekendheid van het toernooi te hebben vergroot. En het zou mooi zijn als het rond gaat zingen bij de BVO’s en de KNVB. De volgende keer hopen we een interessanter deelnemersveld te presenteren.”

Samen met een klein clubje mensen legde Van Leeuwen de basis voor het tweedaags toernooi. “We begonnen een paar maanden geleden met een paar mensen. Frank ten Kate, Zephnad Wattimury, Jan Geert Mulder en de sponsorcommissie hebben in korte tijd heel veel werk verzet. Toen het toernooi vorm kreeg, werd de groep mensen daar omheen steeds enthousiaster. Uiteindelijk kregen we dit weekend hulp van zo’n 60 vrijwilligers. Iedereen heeft zijn of haar verantwoordelijkheid gepakt, dat is fantastisch om te zien.”

De enthousiaste voorzitter roemt ook het optreden van de scheidsrechters. “Er was een groep van 13 scheidsrechters en assistenten die alle wedstrijden hebben geleid. Dat zag er professioneel uit. De sfeer in de scheidsrechtersgroep was ook erg goed.” Deelnemende teams gaven ook complimenten aan de organisatie. “FC Emmen merkte op dat de velden er zo goed bij lagen. Daar is ook extra aandacht aan besteed. Zaterdag om 17.00 uur is er nog gemaaid door Alescon. De Engelsen van Woking FC complimenteerden ons vanwege het goede geluid. De muziek en de speaker waren overal op het terrein zeer goed te verstaan.”

Ook de lokale ondernemers juichen het initiatief toe, zo bleek uit de gulle sponsoring. “Voor de sponsortent hadden zich alleen al voor zondag 50 ondernemers aangemeld. Met Pro Students Uitzendbureau hebben we een hele goede hoofdsponsor, daarnaast waren er nog tien toernooisponsoren. Sportshop Ruchti stak het Regioteam in nieuwe shirts en trainingspakken, Albert Heijn verzorgde alle lunchboxen voor de teams en Royal China sponsorde een maaltijd voor het Regioteam. Teams verbleven dit weekend in diverse hotels in de buurt. Direct en indirect hebben ook de ondernemers voordeel gehad aan het toernooi.”

 

FC Den Bosch, winnaar van de eerste editie