Edwin Prins

Een doelman van FC Zuidlaren, laatste man van VV Hoogezand, middenvelder van Be Quick 1887 en een rechtsbuiten van Achilles 1894. De voorgaande jaren speelden ze geregeld tegen elkaar, in het weekend van 12 en 13 augustus spelen ze mét elkaar. Speciaal voor het Pro Students U19 International Tournament zijn de grootste talenten uit de regio bij elkaar gebracht. 

Dat spelers en staf van het Regioteam Zuidlaren het toernooi serieus nemen, blijkt wel uit het feit dat ze hun vakantie ervoor hebben opgeofferd. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de reis ingekort, vroeger geboekt of zelfs uitgesteld. Allemaal om er bij te kunnen zijn op dinsdag 8 augustus, als de groep bij elkaar komt voor de eerste training. 

Ultrakorte voorbereiding 
De trainers van het Regioteam, Arno Nijenbanning en Edwin Prins, beginnen dan aan een ultrakorte voorbereiding. “We hebben drie trainingen als voorbereiding”, zegt Prins, die zelf een trip naar Ameland met een week inkortte. “Dinsdag zal in het teken staan van gewenning, aan elkaar en aan de bal. Donderdag slijpen we het spelsysteem erin en vrijdag werken we aan de standaardsituaties. We zullen zeker niet overbelasten, want zaterdag en zondag worden zwaar genoeg.” Prins klaagt niet over de korte voorbereidingstijd. “Het is juist een enorme uitdaging om in korte tijd iets leuks neer te zetten. Samen met Arno heb ik alle jongens bekeken bij hun eigen club. Het zijn stuk voor stuk jongens met kwaliteiten. Ze zijn erg gedreven, houden ook in de vakantie hun conditie op peil en ze komen speciaal terug van vakantie om de eerste trainingen mee te maken.”

Wapenen 
Het Regioteam krijgt te maken met zware tegenstand. FC Emmen, Blau-Weiss Papenburg en Woking FC zijn als team beter op elkaar ingespeeld. Vermoedelijk hebben ze ook conditioneel en voetbaltechnisch een streepje voor. Hoe wapent het gelegenheidsteam zich daar tegen? “In ieder geval met een positieve instelling! We hebben een leuke, open groep. Voor de vakantie speelden we een oefenwedstrijd tegen het eerste elftal van FC Zuidlaren. Na afloop kwamen alle spelers bij ons langs voor een praatje. Ze denken ook echt mee over de manier van spelen en ze stellen veel vragen. Verder overnachten we tijdens het toernooi in Nivon-huis De Hondsrug in Noordlaren. Dan maken we er ook een leuke zaterdagavond van. Uiteraard met de wedstrijd van zondagochtend in het achterhoofd. Als we zaterdag een goede basis leggen, kunnen we dan eventueel de finale halen.” 

Trots 
“Niet alleen de spelers zijn enthousiast. Ook de toernooiorganisatie, het bestuur en de begeleiding is heel druk in de weer. Het toernooi begint ook al te leven. Van de B-jeugd tot en met het eerste elftal: iedereen vindt het leuk om een steentje bij te dragen.” Edwin Prins loopt al heel wat jaartjes mee als trainer in het seniorenvoetbal. Toch is hij vereerd om al het talent uit de regio te mogen begeleiden. “Toen ik werd gevraagd was ik best wel trots. Ook vind ik het erg leuk om het samen met Arno te doen. Ik ken hem van de Zuidlaren-jeugd en zie in hem een potentieel hele goede trainer. We kunnen in de week van het toernooi veel aan elkaar hebben. We zijn allebei voetbaldieren met een eigen mening, maar onze gedachten over spelopvatting komen aardig overeen.”

Steun 
Aan Prins enthousiasme zal het niet liggen. Vanaf dinsdag 8 augustus haalt hij alles uit de kast om er een succesvol toernooi van te maken. “We hopen natuurlijk op een mooi bezoekersaantal en veel steun voor het Regioteam.” En voor wie nog in vakantiesferen zit en niet met voetbal bezig is, heeft hij nog een goede tip. “De Eredivisie start ook weer in het weekend van 12 en 13 augustus. FC Groningen – Heerenveen begint zondag om 16.45. Ons toernooi begint vroeg en is op tijd klaar, zodat je na de finale zo door kunt naar Groningen.”