De tweede helft van het voetbalseizoen staat voor de deur en wie terugkomt op Sportpark De Wenakkers ziet dat daar volop wordt gewerkt aan de verduurzaming van de thuishaven van FC Zuidlaren. Inmiddels zijn het kantinegedeelte en de overige (boven) ruimtes volledig gasloos gemaakt. Door middel van grote warmtepompinstallaties wordt alles met luchtverwarming verwarmd. De eerste tekenen zijn positief, het voelt aangenaam warm aan in de kantine. In de kleedkamers zijn alle oude TL buizen vervangen door LED, waardoor net als buiten ook binnen alle verlichting is voorzien van LED verlichting.

De installateurs zijn nu verhuist naar de technische ruimte. Hier zijn de oude boilers en CV ketels al vervangen door een zonneboilersysteem om de douches te verwarmen. Binnenkort zullen er 180 heatpipes op het dak worden gelegd om het water in de boilers door de zon te laten verwarmen. Ook is het leggen van maar liefst 120 zonnepanelen op het dak van het kleedgebouw in volle gang. Tevens zullen nog twee grote warmtepompen worden geplaatst die dienen voor het verwarmen van de kleedkamers, de hallen en de toiletten. De verwachting is dat week 8 de werkzaamheden door de installateur zijn afgerond.

In week 9 zal het accusysteem worden geleverd met een opslagcapaciteit van 215Kw. Deze accu is nodig omdat wij in verband met onze grootverbruik aansluiting de opgewekte zonne-energie niet terug kunnen leveren. De (veld)verlichting en verwarming gaat dan draaien op eerder op de dag opgewekte energie.

Nog een paar weken en dan is FC Zuidlaren nagenoeg gasloos. Maar gelukkig verdwijnt niet de nostalgie uit de club. De thee en de gehaktballen worden nog ouderwets op gas verwarmd!

Dit verduurzamingsproject wordt uitgevoerd door Van Riesen Duurzame Installatietechniek , iwell accusystemen en Springelkamp Service en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, de Gemeente Tynaarlo en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).