Kwiek 1 (zon) vs FC Zuidlaren 1 (zon)

Na de sensationele overwinning op VAKO boekte FC Zuidlaren in Hoogezand de zesde victorie in het nog prille seizoen. De tegenstander Kwiek bood tot halverwege de tweede helft hardnekkig tegenstand, maar na de tweede goal van de blauw-zwarten was het gedaan met de weerstand en werd het duel op zakelijke wijze op slot gedaan.

Door Jan van Winsum

FC Zuidlaren startte agressief en probeerde door ver van het eigen doel te spelen het initiatief in de wedstrijd te pakken en dat lukte aanvankelijk op het trouwens niet zo geweldige kunstgras prima. Al snel dienden zich mogelijkheden aan te scoren en in de 10e minuut brak Pim Perk met een weergaloze goal de wedstrijd open. Aangespeeld door Dick Scholte vlak voor de hoek van het strafschopgebied kwam de rechterspits in een positie waarin hij meestal ongenadig hard op het doel vuurt en de meeste toeschouwers (inclusief Kwiek doelman Dennis Dijk) dachten dat dat ook ging gebeuren.

Fantastische lob

En dus deed keeper Dijk een paar passen naar voren om zijn doel te verkleinen en dat bleek fataal voor hem. Perk besloot nu eens niet te schieten, maar plaatste de bal met een fantastische lob over Dijk heen in de lege goal. Hierna kwamen nog er nog aantal kansjes om de voorsprong te vergroten, maar Kwiek herstelde zich langzaam van deze dreun en zette een tandje bij. FC Zuidlaren deed precies wat niet gedaan moest worden: achteruitlopen. En dus was het Kwiek dat de rest van de eerste helft bepaalde. Vooral de rechterflank van de gastheren stichtte veel gevaar en kwam meermalen dreigend in de buurt van Robin Luikens.

Bijna gelijkmaker

Toch ontstond de beste kans voor Kwiek door eigen Zuidlaarder toedoen. Jorik de Groot raakte de bal zodanig verkeerd dat een Kwiek speler vrije doorgang kreeg naar keeper Luikens, maar hij schoot de bal in een ideale situatie wild over de lat. Kwiek probeerde nog voor het rustsignaal de gelijkmaker te forceren, wat bijna lukte, maar het afstandsschot spatte uiteen op de lat en caramboleerde via de bovenkant van de dwarsbalk tot ieders opluchting achter het doel. Kort daarna blies arbiter De Vries het rustsignaal.

Breekpunt

Het tweede bedrijf begon zoals het eerste. FC Zuidlaren maakte dus niet de fout om terug te lopen, maar zette collectief druk naar voren, zodat de thuisclub amper de kans kreeg om via spelmaker Elvis Hedzic gevaarlijk te worden. Stelselmatig werden alle pogingen van Kwiek om diep door te dringen in de Zuidlaarder helft de kop ingedrukt en was het wachten op de knock-out. En die kwam in de 66e minuut, toen Pim Perk op de rechterflank zijn tegenstander voorbij stoof en de bal panklaar op de dodelijke linkervoet van Dick Scholte legde. Steenhard vloog het projectiel in de linkerbovenhoek.

Slotakkoord

Het duidelijk aangeslagen Kwiek ging wanhopig op jacht naar de aansluitingstreffer, maar slaagde daar niet in door scherp en geconcentreerd verdedigen van de bezoekers, bij wie de spoorslags uit Napels ingevlogen Gerjan de Lange de moegestreden Dick Scholte was komen vervangen. In het laatste kwart van het duel lieten de mannen van trainer Edwin Prins zien dat ze een voorsprong zakelijk en zonder schade over de streep konden brengen. In blessuretijd werd het zelfs nog 0-3, toen de prima spelende Koen Wetterauw niet zelfzuchtig was en de bal aflegde naar de in een nog betere positie staande Michel Kral, die verwoestend uithaalde en daarmee zijn seizoentotaal op vijf bracht.

Met dank aan Jan Wolters voor aanvullende details in dit verslag.

A.s. zondag opnieuw een uitwedstrijd en wel bij Veendam 1894.

Opstelling: Robin Luikens; Richard Wierda, Daniël van Dam, Raymond Zuidema, Jessey Dodde (Vincent van de Borg); Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral, Dick Scholte (Gerjan de Lange).