ZNC 1 (zon) vs FC Zuidlaren 1 (zon)

door Daniel van Dam

Afgelopen zondag toog FC Zuidlaren met een op drie plaatsen gewijzigde formatie naar Zuidbroek om na een duel, waarin de gastheren merkwaardig nonchalant met hun kansen omsprongen, dankzij Vrouwe Fortuna met één punt in de tas als “een dief in de nacht” naar huis terug te keren.

Al in de 5e minuut gaf ZNC blijk van haar offensieve intenties en dook dreigend voor het vijandelijke doel op, maar had het vizier te hoog gericht. FC Zuidlaren, dat Leyi Hu (geschorst), Martijn Hendriks (ziek) en Jeroen Spekschate (afwezig) miste, wist zich in de eerste helft door gebrekkige organisatie en mankerende onderlinge coaching totaal geen raad met de twee geslepen spitsen Staal en Uuldriks, waardoor Robin Luikens in de 18e minuut gedwongen werd reddend op te treden en daarmee een achterstand voorkwam. Tien minuten later zocht de thuisclub in ideale positie opnieuw het doel te hoog. Maar omdat ZNC ver vanaf het eigen doel voetbalde, ontstond er voor FC Zuidlaren een zee van ruimte. Uit één van deze uitvallen werd Dick Scholte na een half uur in de zestien hard op de enkel geraakt en er resteerde scheidsrechter Keller niets anders dan naar de stip te wijzen. Raymond Zuidema schoot echter niet zuiver genoeg in en gaf de keeper de kans te reageren, maar deze stompte de bal pardoes voor de voeten van de instormende Pim Perk, die met de binnenkant van de rechtervoet de rebound verzilverde.

Nonchalance

Vijf minuten later was het helaas al weer gelijk: Robin Luikens wilde na een door hem opgeraapte dieptepass snel de bal weer in het spel brengen, maar had niet in de gaten dat de geraffineerde Emiel Staal zich achter hem bevond. De ZNC-spits zag zijn kans schoon, toen Luikens wilde uitrollen naar één van zijn verdedigers en ontfutselde hem de bal om die met kerende post in het FC Zuidlaren doel te schuiven. ZNC rook bloed en probeerde via afstandsschoten met een voorsprong de rust in te gaan. Dat dit niet lukte had FC Zuidlaren te danken aan de lat (40e minuut) en de paal (44e minuut).

Door het oog van de naald

Het tweede bedrijf begon zoals het eerste eindigde: Een serie van kansen voor de thuisclub, die verprutst werden en opnieuw moest de paal bij een kopbal uitkomst bieden. Toen na 70 minuten de “groene” storm enigszins geluwd was en de door vermoeidheid gesloopte Dick Scholte vervangen werd door debutant Jessey Dodde, keerden de kansen voor FC Zuidlaren. Dodde drukte meteen zijn stempel op de wedstrijd en schoot in de 74e minuut net over. Vier minuten later kon hij, na een prima combinatie, net niet bij de bal om het beslissende tikje te geven. Maar in de 80e minuut kopte Michel Kral de bal richting Pim Perk, die via een uitglijdende ZNC-verdediger fortuinlijk in balbezit kwam, een grove tackle van achteren overleefde en beheerst zijn ploeg op voorsprong bracht. Een ongekende weelde! ZNC stond even perplex, maar gaf zich nog niet gewonnen. Vijf minuten later bracht Emile Staal opnieuw een aardige mogelijkheid om zeep door wild naast te schieten. Aan de andere kant had de beslissing kunnen vallen, maar de ingevallen Vincent van der Borg en Michel Kral slaagden er niet in ZNC de genadeklap te geven. Maar in blessuretijd viel dan toch de treffer waar ZNC wel recht op had. Na een corner werd de kopbal van Joop Uuldriks door de op de doellijn staande Jeroen Jorna weggehaald, maar de ook op de achterlijn geposteerde arbiter wees (zonder overigens gebruik te maken van “doellijn-technologie”) direct naar het midden. Jammer, geen winst, maar wel een punt uit het vuur gesleept tegen een zeer lastige opponent.

A.s. zondag op De Wenakkers de derby tegen Actief

Opstelling: Robin Luikens; Jeroen Jorna, Kees Boonstra, Raymond Zuidema, Richard Wierda; Dick Scholte (Jessey Dodde), Jorik de Groot, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral, Kevin Hoekstra (Vincent van der Borg).