FC Zuidlaren gaat een uitdaging niet uit de weg. Bij de allereerste activiteit zoekt de nieuwe vereniging het meteen over de grens. Sportpark de Wenakkers is in het weekend van 12 en 13 augustus het decor van het Pro Students U19 International Tournament!

Richard van Leeuwen

Het nieuwe bestuur was nog maar net geïnstalleerd of het verzoek voor het faciliteren van een internationaal toernooi kwam binnen. “We waren het er al snel over eens: dit is een mooie kans om Zuidlaren weer op de kaart te zetten”, zegt Richard van Leeuwen, voorzitter van FC Zuidlaren. “Want we willen weer een voetbaldorp worden, energie uitstralen, veel activiteiten en evenementen organiseren. Dan is dit een uitgelezen kans om positief in het nieuws te komen.”

Gunstige ligging
Het idee voor het toernooi, voor oudste jeugdteams (Onder-19) van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s), kwam overigens niet van FC Zuidlaren zelf. Het is een initiatief van Toernooivoetbal.nl (Gerard Greven) en Inspire Football Consultancy (Zephnad Wattimury). “Vroeger had je in het Noorden veel toernooien voor de oudste jeugd, nu niet meer. Gerard en Zephnad willen daar verandering in brengen. Ze zochten naar een locatie in de regio Noord en kwamen bij ons uit vanwege de gunstige ligging, het mooie sportpark én vanwege het feit dat hier alleen maar natuurgrasvelden liggen. Alle BVO-teams gaven aan een sterke voorkeur te hebben voor het spelen op echt gras.” Normaal gesproken zijn de grasvelden deze periode gesloten. Ze worden opnieuw ingezaaid en geprepareerd voor het seizoen 2017-2018. “We hebben enthousiaste medewerking gekregen van de gemeente om de velden eerder te openen. En daar zijn we erg blij mee, want we weten dat het herstel van de velden z’n tijd nodig heeft.”

Vrijwilligers
En waarom wordt het toernooi midden in de zomervakantie georganiseerd? “Het is niet de meest ideale datum”, weet ook Van Leeuwen, “maar vanuit het oogpunt van de BVO’s begrijp ik het heel goed. Zij zitten volop in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.” FC Emmen U19, bijvoorbeeld, werkt twee weken na het toernooi de eerste bekerwedstrijd af. “Vanwege de vakantie is het voor ons ook een lastig om vrijwilligers te mobiliseren, maar toch hebben we bezetting op alle posten. FC Zuidlaren faciliteert het toernooi en er zijn straks zeker 40 vrijwilligers in touw. Het voetbaltechnische deel van het toernooi is in handen van Toernooivoetbal.nl, Inspire Football Consultancy en natuurlijk onze eigen toernooicommissie.”

Regioteam
Behalve deelname van Nederlandse BVO’s, het Engelse Woking en twee Duitse teams is er ook regionale inbreng. Na scoutingswerk in de regio Assen, Groningen en Hoogezand is een selectie gemaakt van de beste amateurs onder 19 jaar. “We hebben bewust zo dicht mogelijk bij Zuidlaren gezocht naar spelers met het juiste niveau. En dat kan ook, want er loopt heel veel talent rond in de dorpen om ons heen.” FC Zuidlaren levert zelf drie spelers aan het Regioteam: middenvelder Mack Cremers en de keepers Robin Luikens en Kasper Wetterauw. Twee spelers van Achilles 1894 wonen in Zuidlaren en speelden hier een groot deel van hun jeugd: Leon Hovenkamp en Tobias Stel. De staf is volledig samengesteld uit Zuidlaarders. Arno Nijenbanning en Edwin Prins vormen het trainersduo. Hendrik de Jonge is verzorger, Marinus Breuklander begeleider en Arjan Sijbring beheert het materiaal.

Goede indruk
Wanneer spreekt de voorzitter van een succes? “Ons uitgangspunt is om een zo goed mogelijk toernooi neer te zetten in de korte tijd die we hebben. En waar dat toe zal leiden? Dat hangt af van de ervaring van de BVO’s. Uiteraard hopen we om hier een jaarlijks terugkerend toernooi van te maken en om het deelnemersveld uit te bouwen.” Wat dat betreft kan FC Zuidlaren bij de toernooiopening meteen een goede indruk maken op Hans Nijland. De directeur van FC Groningen verricht de opening op zaterdagmorgen.