Zaterdag 8 september,

Het is weer zaterdag, de dag waar alle voetbal liefhebbers naar uit kijken om het geleerde op de training in praktijk te brengen. Voor de mannen van FC Zuidlaren JO-19-2 zijn er dit seizoen een paar dingen veranderd. Ze hebben dit seizoen een trainer, ze krijgen op zaterdag iets meer begeleiding en er zijn drie spelers van JO19-1 aangesloten waardoor er fanatieker getraind wordt en wat spelsystemen meegenomen zijn die we afgekeken hebben van Jesper Mulder de voormalig trainer van de JO19-1. Helaas zijn er ook dingen die niet veranderen en dat is dat je aan het begin van het seizoen niet altijd de spelers mee krijgt waarop je gerekend had. Zo moesten we het vandaag doen zonder Sven, Janiek, Sander, een Keeper en Guillermo. Van Sven en Janiek wisten we het ruim op tijd de andere drie afvallers kwamen als een verrassing. Gelukkig hebben we een enthousiast en flexibel team. Er waren gelijk twee vrijwillige keepers, en handschoenen werden ook geregeld. Top Mannen!!

We startten deze wedstrijd met Roel op doel en Riemer en Thijs in de achterhoede als voorstopper en laatste man. Jorik en Pepijn op de flanken en op het middenveld met de punt naar voren: Thorwald, Ruben en Jasper©. De rechter en linker spitsen waren Julian en Bram en in de punt als van ouds Samuel die gebrand is om de wederom topscoorder van de club te worden.

Na het fluitsignaal komen we goed uit de startblokken. We combineren goed en krijgen veel kansen. Een mooi schot richting de kruising van Jasper wordt prachtig gestopt door de keeper van HS’88. We wisten dus dat scoren niet makkelijk zou worden. Zeker in de begin fase wordt er mooi voetbal afgeleverd. De mannen bewegen goed en er wordt mooi combinatie voetbal gespeeld. Het eerste doelpunt was een schoolvoorbeeld van vastzetten, communiceren en combinatievoetbal. Een ingooi van HS’88 bij ons strafschopgebied komt door goed vastzetten en stoorwerk in de voeten van Thorwald. Thorwald stuurt Bram weg op de flank. Bram haalt de achterlijn en zet voor richting de penaltystip. Jasper laat zich horen waardoor Samuel een mooi overstapje maakt. Jasper schiet vervolgens de bal langs de keeper. (0-1)
Ook de tweede goal is een resultaat van goed vastzetten en team-werk. De keeper schiet de bal ver uit. De bal wordt door onze achter hoede opgevangen en komt bij Jasper op het middenveld. Met een leep hakje bedient hij Thorwald die op zijn beurt Julian lanceert. Julian legt breed op Samuel die het scoren niet verleerd is en de bal fraai afwerkt. (0-2)

Na een derde van de wedstrijd staan we dik verdiend voor. Omdat we met 11 man spelen is het zaak ook je rustmomenten te pakken en we besluiten een beetje gas terug te nemen. Dit leidt niet tot een ommekeer in de wedstrijd. We krijgen nog steeds veel kansen. Vooral via rechts waar Jorik en Bram vaak doorkomen. Het leidt echter niet tot het vergroten van de voorsprong. HS’88 krijgt geen vat op ons. Doordat Riemer en Thijs achterin niets weggeven hoeft Roel maar een keer aan de bak. Met een katachtige redding na een hopeloze voorzet van de linker spits heeft hij de eerste helft een makkie. Het fluitje voor de rust komt als een wel verdiende adempauze, geen vuiltje aan de lucht, zou je denken…

Doordat we afgesproken hebben de keepers te wisselen veranderd de bezetting centraal achterin. De tegenstander gaat 4-4-2 spelen en probeert met haar felle spitsen onrust te creëren achter in. Dit lukt de mannen heel aardig waardoor we in de eerste 5 minuten van de tweede helft niet goed wisten wie wat zou doen. Een miscommunicatie in de achterhoede en een te zwakke terugspeelbal helpt de tegenstander aan twee doelpunten. Binnen een mum van tijd is het dus 2-2. In de rust hadden we dit scenario besproken. Je geeft de tegenstander hoop en raakt zelf in de put waardoor een wedstrijd snel kan kantelen. Niet op kwaliteit maar 100% mentaal.

We spreken af in de aanval met drie spitsen te gaan spelen en in de verdediging met 2 spitsen te gaan spelen. Jasper die door een blessure met Samuel gewisseld was moest hierdoor in de verdediging zakken naar het middenveld en in de aanval weer tussen de rechter en linker spits kruipen. Gelukkig konden we in de tweede helft ook nog gebruik maken van Guillermo die in gevallen was voor Julian. We kregen de controle weer terug en konden de counters van de tegenstander nu beter bestrijden. We waren echter zoveel energie verloren dat de eindpass of schot te weinig kracht had om de keeper van HS’88 te verrassen. Gelukkig sleepten we de drie punten toch nog uit het vuur op wilskracht. Pepijn was vandaag het goudhaantje die met een fraai schot van afstand ons de drie punten bezorgde. Hulde aan de werklust, flexibiliteit van dit team!!

Mooie pot Toppers!!

Door Bart Schenk