Na twee overwinningen is FC Zuidlaren gisteren weer met beide benen op de grond gezet. Op bezoek bij een gretig Grijpskerk ging de ploeg van Edwin Prins met 2-1 ten onder. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong en een klein kwartier na rust wisten ze deze voorsprong zelfs te verdubbelen. Zuidlaren kwam hierna wel beter in de wedstrijd en door een rake strafschop van Bas Boersma werd het nog spannend maar in de stand kwam geen verandering meer.

v.v. Grijpskerk – FC Zuidlaren

1-0 Marco Brander `32
2-0 Joost Schoenmaker `60
2-1 Bas Boersma (pen) `77

 

Grijpskerk – In Grijpskerk stonden gistermiddag de plaatselijke v.v. en FC Zuidlaren tegenover elkaar. Twee ploegen die deze competitie nog niet verloren hadden. Waar Zuidlaren zoals wellicht bekend twee maal wist te winnen had de thuisploeg twee gelijke spelen op zijn naam staan. In het verleden troffen beide ploegen elkaar nog niet eerder en dus moesten de coaches het doen met wat ze uit het wereldje over de tegenstander hebben gehoord om hun ploeg goed voorbereid aan de aftrap te krijgen.

Het eerste deel van de wedstrijd ging behoorlijk gelijk op. Zuidlaren probeerde via verzorgd voetbal op te bouwen en Grijpskerk probeerde met fysieke duels de bal te veroveren om zo in de omschakeling hun voorwaartsen in stelling te kunnen brengen. Door het ontbreken van de routine van Allard van Weringh en Koen Brandts achterin bij Zuidlaren was de ploeg in eerste instantie zoekende hoe dit op te vangen. Robin Wolters stond voor de gelegenheid als laatste man geposteerd en zag op de flank de positie van linksback vervuld worden door Olivier Roos.

Echte kansen vielen er het eerste half uur niet te noteren en toch kwam Zuidlaren na een kwart wedstrijd voetballen bijna op voorsprong. Een bal van de voet van Grijpskerk verdediger Jorn van der Wilt leek met een boog over doelman Postma heen te vliegen maar met een schitterende kopbal wist de keeper zijn doel schoon te houden.

Kort daarop was er op het middenveld een stevig duel waarbij Robin Wolters een harde tik op de enkels kreeg. Geel was er voor Jarno Eeuwema maar de blessure die Wolters hierbij opliep was de eerste tik die Grijpskerk uitdeelde deze middag. Wolters probeerde met behulp van Hendrik de Jonge alles om de wedstrijd voort te kunnen zetten maar diverse behandelingen binnen de lijnen en een tape-sessie in de rust mochten niet baten. Na een kwartier in de tweede helft moest Wolters de strijd namelijk toch staken.

Op dat moment stond de thuisploeg al op voorsprong. Een duw in de rug van Jorik de Groot zorgde ervoor dat de middenvelder de bal verloor. Grijpskerk schakelde snel om en waar Zuidlaren nog protesteerde was het Marco Brander die de score namens de thuisploeg opende: 1-0

Zuidlaren kon aanvallend weinig potten breken en de grootste mogelijkheid voor de thuisploeg liet lang op zich wachten. Na een voorzet vanaf de linkerflank mocht de in de basis debuterende Merijn Poel de bal koppen maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal. Grijpskerk had voor rust via Marco Brander nog op 2-0 kunnen komen maar Robin Luikens hield zijn ploeg in de wedstrijd.

Jasper Schenk stoomt op langs de zijlijn

Koud uit de kleedkamer kreeg Grijpskerk meteen weer een goede kans. Het was de slungelige maar o zo rappe Joost Schoenmaker die op inzet voorbij Tom Wolf kwam en zijn inzet gestuit zag worden door Robin Luikens.

Nadat Robin Wolters werd vervangen moest Zuidlaren de nodige omzettingen doen. Jasper Schenk kwam binnen de lijnen, Jordi Hamming ging naar het middenveld zodat Luuk Haaijer centraal in de defensie terecht kwam. Vervelend voor Haaijer was dat hij vervolgens snel aan de basis stond van de 2-0. Een fout van de jonge verdediger werd door Joost Schoenmaker genadeloos afgestraft.

Nu Zuidlaren weer met elf fitte spelers binnen de lijnen stond kwam de ploeg ook weer meer aan voetballen toe. Uiteraard speelde daarin mee dat Grijpskerk na de 2-0 ook minder fysiek de duels in ging wat Zuidlaren ook in staat stelde om de bal van voet naar voet te laten gaan. Bas Boersma leek het gat van twee doelpunten al snel te verkleinen maar doelman Postma wist dat te voorkomen.

Een kwartier voor het einde was het een niet al te slimme overtreding van Julian Nauta op Bas Boersma die Zuidlaren een strafschop opleverde. Boersma zelf ging zelf achter de bal staan om zijn vijfde treffer van dit seizoen binnen te schieten en slaagde hierin: 2-1.
Zuidlaren probeerde hierna in het laatste kwartier wel door te drukken om de gelijkmaker te forceren. Rienk Wagenaar en Melvin Aling vielen in zodat Zuidlaren nu met de rappe Aling op de rechterflank voor gevaar kon zorgen. Aan de linkerkant zorgde Jasper Schenk voor de nodige dreiging in zijn rug gesteund door Rienk Wagenaar maar tot een treffer kwam Zuidlaren niet meer.

Zaterdag 12 oktober om 15:00 uur staat er wederom een pittige uitwedstrijd op het programma wanneer Zuidlaren op bezoek gaat bij Velocitas 1897. In de afgelopen winterstop oefenden beide ploegen tegen elkaar en toen was het Velocitas dat met 3-0 wist te winnen.

Feiten en cijfers

Opstelling v.v. Grijpskerk: Dirkjan Postma; Julian Nauta, Stephan Reker, Pieter Kars van de Kamp ©, Jorn van der Wilt; Jesse Broeils, Erdem Yeni, Jarno Eeuwema, Dajo Klunder; Joost Schoenmaker (77. Raymond Pietens), Marco Brander.
Rest bank: Ramon Cruiming, Luuk Schreurs, Matthias Penninga, Teie van der Hoek, Wouter Postma.
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens ©, Fabian Staal, Robin Wolters (57. Jasper Schenk), Tom Wolf, Olivier Roos (77. Rienk Wagenaar); Koen Eshuis, Luuk Haaijer, Jorik de Groot; Merijn Poel (77. Melvin Aling), Bas Boersma, Jordi Hamming.
Scheidsrechter: Dhr. J. Wiersema (Grootegast)
Gele kaart: Jarno Eeuwema, Joost Schoenmaker (v.v. Grijpskerk), Koen Eshuis (FC Zuidlaren)

Door: Rick ter Veld