FC Zuidlaren 1 heeft gisteren met een 1-3 overwinning de eerste periode in de wacht gesleept. De ploeg van Edwin Prins kwam in de eerste helft op een 0-2 voorsprong maar na de 0-2 van Raymond Zuidema wist Heracliden snel de aansluitingstreffer te produceren. Na rust was het Jos Lamain die de wedstrijd besliste: 1-3

De Heracliden – FC Zuidlaren

0-1 Jos Lamain `20
0-2 Raymond Zuidema `31
1-2 Frank de Boer `35
1-3 Jos Lamain `51

 

Uithuizermeeden – “Heracliden oet”, Rooie Rinus en Pedaal Emmer schreven er ooit een mooi nummer over. Gisteren stond hij voor FC Zuidlaren op het programma. In de wetenschap dat bij puntverlies van HS`88 vandaag de periodetitel gepakt kon worden werd de reis over de Eemshavenweg aangevangen. In de voorbereiding viel er nog een plooi glad te strijken want de gastheren treden in thuiswedstrijden aan in het zwart/blauw en dus moest er gezorgd worden voor reservetenues. Deze werden gevonden bij v.v. Annen 6 waarvoor hartelijk dank!

In tegenstelling tot vorige week mochten, bij afwezigheid van Rienk Wagenaar en Koen Eshuis, Koen Wetterauw en Rik Schutte weer in de basis beginnen. Voor de rest stonden de bekende namen bij Zuidlaren aan de aftrap. De gastheren hadden vorige week een enorm pak rammel gekregen en wilden aan hun publiek laten zien dat het een incident was.

De wedstrijd kende een beetje een zelfde beeld als wat de vaste Zuidlaren volger het hele seizoen al voorgeschoteld krijgt. Zuidlaren dat veelvuldig aan de bal is, ook aardig wat mogelijkheden weet te creëren maar in de eindfase loopt het regelmatig spaak. Daarnaast speelde Heracliden ook een spelletje wat we meer zagen bij een tegenstander dit seizoen. Bij balbezit heel snel omschakelen met rappe voorwaartsen die elkaar goed weten te vinden. Achterin bij Zuidlaren stond het niet slecht. Het fysiek centraal achterin met Bas Boersma en Raymond Zuidema en de snelheid op de vleugels met Allard van Weringh en Koen Brandts. Met Koen Wetterauw daar vlak voor een mooi defensief blok.

Het voetbal draait om het maken van doelpunten en ondanks dat Zuidlaren niet over één goalgetter beschikt slaagt de ploeg hier ook goed in. Het aanvallende vier mans blok ondersteund door Rik Schutte en Jordi Hamming zorgde ook vanmiddag voor het nodige gevaar. Het eerste gevaar kwam van de rechterflank van Rik Schutte maar zijn schot ging voorlangs. Aan de andere kant werd Allard van Weringh op snelheid geklopt maar werd de daarop volgende voorzet door Pim la Crois over geschoten. Dit alles gebeurde in een rommelige fase waarin veel gepraat en geroepen werd waardoor het voetbal van Zuidlaren te wensen over liet. Toen de mondjes dicht gingen kwamen de mannen van Edwin Prins beter in hun spel en dat leverde ook de openingstreffer op. Uit een vrijwel onmogelijke hoek punterde Jos Lamain de bal hard in de korte hoek binnen: 0-1. Vervolgens was Bob Poorta dichtbij uitbreiding van de score maar zijn kopbal werd een prooi voor doelman Buikema. Buikema moest in de daaropvolgende aanval wel weer vissen. Een snel genomen vrije trap kwam via Bob Poorta bij Jos Lamain, Lamain drong het strafschopgebied binnen en zag verdediger Raymond Zuidema geheel vrij staan. Met een uitstormende doelman voor zijn neus haalde Zuidema verwoestend hard uit en schoot hij de bal in het dak van het doel: 0-2. Zuidema zijn eerste goal voor FC Zuidlaren in een officiële wedstrijd.

Even adempauze met een 0-2 voorsprong zou je denken maar de thuisploeg deed heel snel wat terug. De Zuidlaarder defensie kreeg de bal niet weg wat resulteerde in een aantal doelpogingen van De Heracliden. Uiteindelijk was het Frank de Boer die de aansluitingstreffer tegen de touwen schoot: 1-2. In de slotfase van de eerste helft schoot Bas Boersma doelman Robin Luikens te hulp met een redding op de doellijn. Zo gingen beide ploegen met een 1-2 tussenstand naar de thee.

Na de thee

Het eerste wapenfeit na de thee kwam net als in de eerste helft van Rik Schutte maar wederom schoot hij voorlangs. Aan de andere kant kreeg Frank de Boer meteen een kans maar hij wist zijn tweede van de middag niet te maken. Nadat Bob Poorta nog een zwak kopballetje wist te produceren op aangeven van Rik Schutte viel al snel de 1-3. Gideon Kamminga, die verder sterk speelde namens de Heracliden, werd door Jos Lamain het bos ingestuurd waarna Zuidlarens aanvoerder de 1-3 binnen schoot.

Halverwege de tweede helft ging de thuisploeg alles of niets spelen. Hierdoor werden zij regelmatig dreigend maar ontstond er ook veel ruimte. Met name het middenveld lag bij beide ploegen vaak helemaal open maar hier wist niemand van de profiteren. Heracliden drukte Zuidlaren achteruit en Zuidlaren probeerde op zijn beurt te profiteren met snelle uitbraken. De kans op 1-4 kwam ook zeker wel maar Jos Lamain verzuimde om zijn hattrick te completeren na de kans die Jordi Hamming hem bood. Ondertussen kwam vanuit Winschoten het nieuws door dat WVV op voorsprong was gekomen waardoor duidelijk werd dat de periodetitel een feit was.

Volgende wedstrijd

Zaterdag 17 november om 15.00 uur staat de volgende wedstrijd op het programma. Dan komt Corenos op bezoek. Die ploeg lijkt na een moeizame start de weg omhoog weer te hebben gevonden.

Feiten en cijfers

Opstelling de Heracliden: Pieter Buikema; Henk Wieringa, Stefan Haan (c) (67. Mark Knol), Wendy Gustina (34. Gideon Kamminga), Mark Linstra (67. Sebe-Jan Vogel); Pim la Crois, Jeroen Oosterhuis, Jeroen Linstra, Frank de Boer; Tim Ottema, Mark de Boer.
Rest bank: Stef Oosterhuis, Jan Medema.
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens; Allard van Weringh, Raymond Zuidema (59. Tom Wolf), Bas Boersma, Koen Brandts; Rik Schutte (82. Lex Tammens), Koen Wetterauw, Robin Wolters, Jordi Hamming; Bob Poorta, Jos Lamain (c).
Scheidsrechter: A.L.Vegter (Onderdendam)
Gele kaart: Henk Wieringa, Jeroen Linstra, Jeroen Oosterhuis (Heracliden)

Door: Rick ter Veld