FC Zuidlaren heeft vanmiddag op bezoek bij Velocitas 1897 weten te winnen. Na een 1-0 ruststand door een doelpunt van Quinn Mekel, wist Zuidlaren in de tweede helft de rug te rechten en de stand om te draaien. Doelpunten van Jos Lamain en Bas Boersma zorgden voor een 1-2 overwinning.

Velocitas 1897 – FC Zuidlaren

1-0 Quinn Mekel `19
1-1 Jos Lamain `61
1-2 Bas Boersma `70

 

Groningen – De derde dinsdag van oktober staat in Zuidlaren en omstreken ieder jaar weer rood omcirkelt in de agenda. Het dorp van Berend Botje staat dan traditiegetrouw in het teken van de Zuidlaardermarkt. De markt levert daarnaast nog een aantal bij-tradities op. Snert, Zuidlaarderbol, roggebrood met spek, bier, broodjes hamburger en een driepunter voor de plaatselijke voetbalclub. Want al jaren achtereen weet het eerste zaterdag-elftal de wedstrijd voor de Zuidlaardermarkt te winnen. Vanmiddag was dat niet anders, al was het zeker geen ABC-tje.

De ploeg van Edwin Prins mocht namelijk op bezoek bij éénmalig KNVB Beker-winnaar en één van de titel-aspiranten in 3C: Velocitas 1897. Van “Velo” was vooraf wel bekend dat ze beschikken over een zeer rappe voorhoede met een zeer gemakkelijke scorende spits: Quinn Mekel. Ter illustratie, de aanvaller wist in de afgelopen twee seizoenen maar liefst 77 en 51 competitietreffers te maken. Ook in het onderlinge oefenduel afgelopen februari was Mekel drie maal trefzeker.

Bij Zuidlaren keerden Allard van Weringh en Koen Brandts weer terug na een week afwezigheid en aan Van Weringh was vanmiddag de taak om samen met Tom Wolf de scoringsdrift van Mekel in toom te houden. Het duo slaagde daar heel behoorlijk in. Toch wist Mekel ook vanmiddag het net weer te vinden. Zijn schot uit een moeilijke hoek na een kleine twintig minuten spelen leek niet al te lastig maar Robin Luikens had geen antwoord waardoor de voorsprong voor de thuisploeg een feit was.

Niet veel later leek Velocitas ook de 2-0 te gaan maken maar arbiter Secer besloot op eigen initiatief te fluiten voor buitenspel terwijl de altijd scherpe René Meijer juist aangaf dat het absoluut geen buitenspel was. Dit leek de leidsman aan de andere zijde enkele minuten later te willen compenseren. Toen Bas Boersma met kunst en vliegwerk tegen de grond werd gewerkt binnen de lijnen van het strafschop gebied besloot de scheidsrechter van dienst niet te fluiten. In het judo was de wedstrijd beslist geweest vanwege een ippon, hier leverde het niets op.

Door alleen bovenstaande te noemen doen we beide ploegen wel tekort. Het publiek kreeg namelijk een alleraardigste wedstrijd te zien tussen twee ploegen die allebei lieten zien te willen voetballen. De blauw-zwarte brigade leek aan de bal de sterkere ploeg maar in de omschakeling was Velo er iedere keer razendsnel uit. Laatste noemenswaardige feit van de eerste helft was de bijna 2-0 van Velocitas. Een harde vrije trap van Kay Molenhuis belandde via Robin Luikens voor de voeten van Quinn Mekel die dit buitenkansje onbenut liet.

Na de thee keerde bij Zuidlaren Jos Lamain na lange tijd afwezigheid terug binnen de lijnen. Voor hem was Tom Wolf in de kleedkamer achtergebleven wat betekende dat Bas Boersma weer terugkeerde centraal in de verdediging. Er ontstond een tweede helft waarin Zuidlaren toonde een sterke ploeg te zijn. Een hechte ploeg die vocht voor elke meter en dat betaalde zich uit. Na een kwartier in de tweede helft was er een mooie aanval over de rechterflank waarna Jordi Hamming Jos Lamain in stelling bracht. Met een simpele voetbeweging zorgde Lamain bij de eerste paal voor de gelijkmaker.

Niet veel later moest Merijn Poel zich noodgedwongen laten vervangen en kwam Robbin Markus binnen de lijnen. Over Markus later meer. Eerst aandacht voor de 1-2. Dit doelpunt leek een kopie van de laatste Velo-actie in de eerste helft maar dan in Zuidlaarder voordeel en net iets beter uitgevoerd. Een vrije trap van Robin Wolters kwam via de keeper voor de voeten van Bas Boersma terecht en Zuidlarens’ topscorer wist de bal onder de doelman door in het doel te schieten: 1-2. Hiermee was de einstand meteen bereikt maar ik had u nog een slotzin beloofd. Robin Markus, die halverwege de eerste helft inviel mocht het laatste fluitsignaal van de wedstrijd niet van binnen de lijnen van het veld meemaken. Hij mocht met een tweede gele kaart op zak namelijk vlak voor tijd zichzelf vast op gaan maken voor een feestelijk Zuidlaardermarktweekend.

Tot slot nog even de complimenten voor Luuk Haaijer. Na een keurige 6e plaats op de 5km van de Zuidlaardermarktloop nog 90 minuten bikkelen op het middenveld.

Via deze weg wil ik iedereen een fijne Zuidlaardermarkt toewensen en we zien u allen graag volgende week zaterdag 19 oktober om 15:00 uur op De Wenakkers voor het duel met Helpman. Een ploeg met twee oud Zuidlaren-spelers: Frank Harms en Rémon Schutte.

Feiten en cijfers

Opstelling Velocitas 1897: Feike Spoor; Givancy Phillips, Kay Molenhuis, Tristan Wubbolts, Raymond Sibers (46.Hielke Nobel); Fabian de Vries, Jens Zijlstra, Jochem de Vries; Jesse Custers (73. Rutger Hofsteenge), Quinn Mekel ©, Daphny Phillips).
Rest bank: Gijs Sinning, Robin Elting.
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens; Fabian Staal, Tom Wolf (46. Jos Lamain), Allard van Weringh; Koen Brandts; Koen Eshuis, Luuk Haaijer, Robin Wolters; Merijn Poel (69. Robbin Markus), Bas Boersma, Jordi Hamming.
Rest bank: Jorik de Groot
Scheidsrechter: Dhr. A. Secer (Woltersum)
Gele kaart: Merijn Poel (FC Zuidlaren)
Rode kaart: Robbin Markus (FC Zuidlaren, 2x geel, 90+3)

Door Rick ter Veld