Een spannende bekerwedstrijd leverde FC Zuidlaren gisteren een 2-1 overwinning op. Derdeklasser Achilles 1894 (vorig seizoen nog competitiegenoot) kwam via de van Rolder Boys overgekomen Ferdi Hidding nog wel op een 0-1 voorsprong maar na de thee stelde Zuidlaren orde op zaken. Jos Lamain en Robin Wolters zorgden met hun treffers voor de drie punten. Een slotoffensief van Achilles leverde namelijk geen resultaat op.

FC Zuidlaren – Achilles 1894

0-1 Ferdi Hidding `21
1-1 Jos Lamain `51
2-1 Robin Wolters `58

 

Zuidlaren – De bekerwedstrijd FC Zuidlaren – Achilles 1894 was natuurlijk een prachtig affiche die uit de koker kwam bij de KNVB toen de bekerindeling bekend werd. Beide ploegen begonnen 2 jaar geleden gelijktijdig onderaan de ladder in het zaterdagvoetbal en klommen na één seizoen samen naar de 4e klasse. De Assenaren wisten deze lijn door te zetten en mochten tot de laatste seconde vorig seizoen hopen op de titel. Uiteindelijk wisten ze via de nacompetitie naar de 3e klasse te promoveren. Vanmiddag liet Achilles ook weer zien over een prima ploeg te beschikken. De van Rolder Boys overgekomen Ferdi Hidding zorgde, met name de eerste helft, voor het nodige gevaar.

Eerste dreiging

Het was echter Zuidlaren dat het sterkst aan de wedstrijd begon en de eerste kans wist te creëren. Jos Lamain werd in stelling gebracht na een prima voorzet van Robbin Markus maar de aanvaller had het vizier nog niet op scherp staan. Uit een standaard situatie werd Zuidlaren nogmaals gevaarlijk. Een vrije trap van Robin Wolters schampte de bovenkant van de lat.

Ommekeer

Aan de andere kant wist Achilles wel met de eerste kans het net te vinden. Allard van Weringh schatte de bal verkeerd in waardoor het voor Ferdi Hidding oog-in-oog met Robin Luikens nog een koud kunstje was om in de korte hoek raak te schieten: 0-1. Vanaf dat moment leek Achilles beter in de wedstrijd te komen en wist Zuidlaren in het verloop van de eerste helft weinig meer te creëren. Even leek Jordi Hamming op weg naar de gelijkmaker maar met kunst en vliegwerk wist de geroutineerde Marinus Gerding de rappe Zuidlaarder af te stoppen. Het koste de verdediger wel een gele kaart en een blessure waardoor hij na de thee niet meer terug keerde binnen de lijnen.

Beslissende fase

Zuidlaren kwam na de rust sterk uit de kleedkamer. Naar achteraf zou blijken was dit ook de beslissende fase van de wedstrijd. Een kleine vijf minuten na de start van het tweede bedrijf was er de prachtige sleep/passeerbeweging van Jos Lamain waarna de aanvaller zelf de gelijkmaker binnen wist te schieten. Een prachtige actie met een dito resultaat. Het werd nog mooier voor Zuidlaren want het pakte ook nog de, op dat moment verdiende,  voorsprong. Een prima combinatie tussen Robin Wolters en Koen Eshuis kon door Wolters met een treffer worden verzilverd.

Toenemende druk

Hierna moest Achilles wel gaan komen en dat deed het ook. De druk op het Zuidlaarder doel nam toe maar de defensie van Edwin Prins stond goed. Achilles kreeg wel mogelijkheden en de gevaarlijkste situatie deed zich een kwartier voor tijd voor. Zuidlaren wist eerst met moeite een bal van de lijn te keren en in de rebound raakte Achilles-jongeling Leon Regtop de buitenkant van de paal, maar Zuidlaren hield stand waardoor het de tweede overwinning in evenveel wedstrijden wist te behalen.

Rentree

Hoogtepunt in de slotfase was de rentree van Tom Wolf. De jonge verdediger raakte in december tijdens het oliebollen-mixtoernooi geblesseerd en mocht deze middag voor het eerst weer minuten maken. Bij Achilles was oud-Zuidlaarder Leon Hovenkamp helaas nog niet voldoende hersteld van zijn blessure om bij zijn ’thuiskomst’ minuten mee te pakken.

Derde helft

Ook tijdens de derde helft was het verschil tussen beide ploegen niet groot. Het was mooi om te zien hoe ook Achilles, ondanks de nederlaag, nog een paar uur meedeelde in de feestvreugde. De familie Hakkeling ging zelfs met de helft van alle ‘Rad-van-avontuur’-prijzen aan de haal.

Asser Boys

Volgende week staat de derde en laatste poulewedstrijd op het programma. Zuidlaren gaat dan op bezoek bij Asser Boys. De ploeg van Prins en Breuklander heeft aan een punt genoeg om de volgende ronde van de beker te bereiken. Aftrap in Assen is zaterdag 15 september om 14:30 uur.

Feiten en cijfers

Opstelling Zuidlaren: Robin Luikens; Allard van Weringh, Bas Boersma, Raymond Zuidema, Koen Brandts (c); Robbin Markus, Jorik de Groot (46. Koen Wetterauw), Koen Eshuis (75. Tom Wolf), Jordi Hamming; Robin Wolters (88. Lex Tammens), Jos Lamain.
Rest bank: Jeremy Pfundt (DM), Rienk Wagenaar
Opstelling Achilles 1894: Roy Pijpker; Nando Frans, Björn Abbingh (c) (75 Martijn Oostra), Marinus Gerding (46. Jordi Hakkeling, Bas Kloosterhuis; Wouter van der Molen, Michael Boersma, Melvin Schoenmakers (60. Marco Kolhoop); Leon Regtop, Thomas Horneman, Ferdi Hidding.
Rest bank: Ryan Saptenno, Leon Hovenkamp.
Scheidsrechter: Dhr. H.A. Venekamp (Rolde)
Gele kaarten: Jordi Hamming, Robin Wolters, Bas Boersma (FC Zuidlaren), Thomas Horneman, Marinus Gerding (Achilles 1894)

Door Rick ter Veld