FC Zuidlaren heeft gisteravond op bezoek bij Achilles 1894 een ruime nederlaag geleden. En snelle achterstand en een mentale knak na de 2-0 deden de ploeg de das om. Binnen no-time veranderde de stand van een dragelijke 1-0 naar een pijnlijke 5-0 nederlaag.

 

Achilles 1894 – FC Zuidlaren

1-0 Michael Boersma `1
2-0 Marco Kolhoop `73
3-0 Björn Abbingh `75
4-0 Martijn Oostra `77
5-0 Melvin Schoenmakers `79

 

Assen – De wedstrijd die in eerste instantie gepland stond voor zaterdag 5 mei werd na overleg tussen beide ploegen en de KNVB eerder gespeeld en dus stonden beide ploegen gisteravond op sportpark Marsdijk tegenover elkaar. Beide ploegen begonnen behoorlijk gehavend aan de wedstrijd. Achilles leek daar vanaf de aftrap weinig last van te hebben want de wedstrijd was nog geen minuut oud toen Michael Boersma, na een voorzet van de rechterflank, geheel vrij mocht inkoppen. Jeremy Pfundt was kansloos op de geplaatste kopbal en zo stond het al heel snel 1-0. Een tegenslag voor Zuidlaren maar aan het spel van de gasten was dat eerlijk gezegd niet echt terug te zien. De mannen bleven namelijk geduldig aan de bal en probeerden voetballend de defensie van de thuisploeg te passeren. Achilles kun daarentegen gesteund door de snelle voorsprong doen wat ze graag doen. Achterover leunen en met snelle uitbraken proberen gevaarlijk te worden. Met name de lange ballen van Björn Abbingh zorgden weer voor een hoop dreiging. Toch was het Zuidlaren dat de beste mogelijkheden wist te creëren. Met name Mark Sikkema en Koen Brandts waren opvallende verschijningen rondom het strafschopgebied van Achilles-goalie Raymond Tienkamp. De doelman leek niet te verslaan en wanneer hij de bal een keer niet had werd hij geholpen door de lat waardoor Koen Brandts niet zijn eerst goal na zijn terugkeer bij Zuidlaren kon laten optekenen. Namens Achilles was Melvin Schoenmakers een paar keer dreigend en viel er een kopbal van oud-(Z)FC’er Leon Hovenkamp te noteren. De ruststand bleef echter steken op 1-0.

Tweede bedrijf

Het gevoel bij Zuidlaren leefde dat er vanavond een resultaat te halen viel en met die instelling werd ook de tweede helft aangevangen. Na een snelle vrije trap en een goede voorzet van Pelle Duiven kon Mark Sikkema al snel inkoppen maar zijn kopbal werd geblokt. Niet veel later maakte Leon Hovenkamp in de ogen van arbiter Annen uit Hoogeveen hands binnen de lijnen van het strafschopgebied. Penalty was het oordeel en dus mocht Auke Hartstra (bij afwezigheid van Bas Boersma) vanaf elf meter aanleggen. Zijn penalty werd echter dusdanig ingeschoten dat Tienkamp zonder al te veel moeite de strafschop wist te keren. Ook hierna leefde bij Zuidlaren het gevoel dat het nog wel kon en tot aan de 2-0 gingen beide ploegen behoorlijk gelijk op. Een kans van Koen Brandts aan de ene zijde van het veld leverde een tegenaanval op waarna de het aan de andere kant wel raak was. Invaller Marco Kolhoop was de maker van de treffer. Een doelpunt met gevolgen want in de fase hierna zakte Zuidlaren volledig door het ijs en kon Achilles naar hartenlust aanvallen en vooral scoren. In een tijdsbestek van zeven minuten veranderde het scorebord van 1-0 naar 5-0. Björn Abbingh, Martijn Oostra en Melvin Schoenmakers waren de overige doelpuntenmakers. Een uitslag die gezien het spelbeeld tot aan de 2-0 niet nodig was geweest.

Komende zaterdag om 14.30 uur gaat FC Zuidlaren op bezoek bij s.v. Borger. Een ploeg die op 12 mei ook nog op bezoek komt in Zuidlaren.

Feiten en cijfers

Opstelling Achilles 1894: Ryamond Tienkamp; Jordi Hakkeling, Nando Frans, Leon Hovenkamp, Bas Kloosterhuis; Björn Abbingh © (75. Martijn Oostra), Melvin Schoenmakers, Michael Boersma; Christian van der Velde (27. Marco Kolhoop), Kai Bruijn, Johan Brokaar (68. Rune Bruijn).
Opstelling FC Zuidlaren: Jeremy Pfundt; Rik Schutte, Lex Tammens, Allard van Weringh; Rienk Wagenaar (78. Vincent Kabel); Mark Sikkema, Koen Brandts (78. Jelmer Elsinga), Robbin Markus; Jannick Arends (59. Bert Oosterveld), Auke Hartstra, Pelle Duiven.
Scheidsrechter: Dhr. C.E. Annen (Hoogeveen)
Gele kaarten: Mark Sikkema, Rik Schutte (FC Zuidlaren)

 

Door Rick ter Veld