FC Zuidlaren is de tweede seizoenshelft gestart met een ongelukkige nederlaag. Onder moeilijke omstandigheden mocht Poolster zich na 90 minuten de gelukkige winnaar noemen. Een goal in de beginfase van de wedstrijd deed Zuidlaren de das om. Doelpuntenmaker Tom Dijkman gaf na afloop toe dat zijn doelpunt eigenlijk een dieptepass was die gevangen werd door de wind.

v.v. Poolster – FC Zuidlaren

1-0 Tom Dijkman `8

 

 

Spijk – Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat Geert Teis het Groningse volkslied schreef. Het tweede couplet van dit volkslied begint als volgt: “Doar broest de zee, doar hoelt de wind, doar soest ’t aan diek en wad”. Wij als Drenten mochten gisteren aan den lijve onder vinden waar deze passage over gaat want wat waaide het hard in Spijk. De wind die dwars over het hoofdveld van Poolster raasde maakte goed voetbal onmogelijk. Iets waar Zuidlaren het normaliter van moet hebben. De thuisploeg ging, zeker in de eerste helft, veel beter met de omstandigheden om en was in de openingsfase veruit de betere ploeg. Dit resulteerde ook al snel in de openingstreffer. Het was de 22-jarige Tom Dijkman die een diepe bal op Jesse Smit wilde geven. Op het moment van de pass riep Dijkman: “Sorry Jesse” omdat de bal gedragen door de wind de juiste richting mistte. Gelukkig voor Dijkman werd het nog een pass met een goed eind want de bal vloog zo over Robin Luikens heen en stuitte in de goal: 1-0. Een zure tegentreffer voor Zuidlaren dat tot dan toe helemaal niks te melden had in de wedstrijd. Kort na de 1-0 leek Poolster de score uit te gaan breiden. Met drie man verschenen ze voor doelman Luikens maar de kopbal van dichtbij van Marco Dijkstra ging naast. Daar kwam Zuidlaren erg goed weg. Na nog een uitstekende redding van Robin Luikens na twintig minuten voetballen leek de storm die Poolster heet wat te gaan liggen en krijg Zuidlaren iets meer grip op de geelhemden. Het spel bleef ondertussen erg slordig en onrustig en het duurde dan ook erg lang tot doelman Simon Dijkman van de thuisploeg wat te doen krijg. Op slag van rust kreeg Zuidlaren nog twee prima mogelijkheden. Eerst was er een inzet van Jordi Hamming die door de doelman tot hoekschop verwerkt kon worden. Vanuit de hoekschop volleerde Jos Lamain de bal vanaf de tweede paal hard voorlangs. Jos Lamain zag nog wel een goal afgekeurd worden in de eerste helft. Waar bij Zuidlaren iedereen ervan overtuigd was dat de spits geen buitenspel stond kon de prima fluitende scheidsrechter Rozema niet anders dan het vlagsignaal van de Poolster assistent scheidsrechter overnemen en de goal annuleren.

In de rust hingen de koppies bij Zuidlaren naar beneden en leek er bij de mannen van Edwin Prins weinig vertrouwen in een goede afloop. Na wat opbeurende woorden en het hernieuwd bespreken van de te voeren strijdwijze trokken de mannen weer het veld in. De tweede helft liet Zuidlaren, in tegenstelling tot de eerste helft, duidelijker zien wat er onder de omstandigheden gevraagd werd. Er werd eerder druk gezet en duels werden vaker winnend afgesloten. Dit zorgde ervoor dat er bij vlagen ook weer gevoetbald kon worden en naarmate de tweede helft vorderde wist Zuidlaren de druk op te voeren. Na iets meer dan een uur voetballen viel er een enorme scrimmage voor het Poolster-doel te noteren. Het laatste schot van Koen Brandts ging hard over. Nog geen vijf minuten later kreeg Zuidlaren de grootste kans van de wedstrijd. Rik Schutte werd binnen het strafschopgebied gevloerd en de scheidsrechter oordeelde: penalty. Nu zijn penalty’s en Zuidlaren geen garantie op doelpunten maar met een in goede vorm stekende Jordi Hamming leek dit dé kans op de gelijkmaker. Hamming schoot de bal niet slecht in maar de katachtige reflex van doelman Dijkman zorgde ervoor dat het 1-0 bleef. Aan de andere kant had Kevin Bijlsma de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Na een misverstand tussen Robin Luikens en Raymond Zuidema was Bijlsma de lachende derde maar zijn schot op een lege goal verdween in het zijnet. Jos Lamain (na solo actie) en Jordi Hamming (mooie omhaal) waren in het restant van de wedstrijd nog dichtbij de gelijkmaker maar kregen de bal niet tussen de palen.

Feiten en Cijfers

Opstelling v.v. Poolster: Simon Dijkman; Peter Westerhuis, Stijn de Regt, Jeroen de Groot ©, Robbert Kok; Marco Dijkstra (90. Wisse de Regt), Tom Dijkman, Erik Rentema; Johan de Groot, Jesse Smit, Kevin Bijlsma.
Rest bank: Dennis Smit, Niels Smit, Wesley Bos, Marcel Werkman
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens; Koen Brandts, Bas Boersma, Raymond Zuidema, Allard van Weringh; Jorik de Groot (46. Koen Wetterauw), Koen Eshuis, Jordi Hamming; Rik Schutte (81. Robbin Markus), Jos Lamain, Rienk Wagenaar (57. Bob Poorta).
Rest bank: Lex Tammens, Tom Wolf.
Scheidsrechter: Dhr. M. Rozema (Leens)
Gele kaarten: Erik Rentema, Jeroen de Groot, Jesse Smit, Stijn de Regt (Poolster), Koen Eshuis, Jorik de Groot (FC Zuidlaren)

Door Rick ter Veld