FC Zuidlaren heeft de uitwedstrijd met De Fivel met 1-3 weten te winnen. Een snelle openingstreffer van Koen Eshuis hielp de ploeg van Edwin Prins in het zadel. Vanaf de strafschopstip breidde Robin Wolters de voorsprong uit. Uit een hoekschop kwam de thuisploeg vervolgens nog weer dichterbij maar na de rode kaart voor Fivel-verdediger Joran Bos was het Bob Poorta die de bevrijdende 1-3 binnen schoot.

De Fivel – FC Zuidlaren

0-1 Koen Eshuis `6
0-2 Robin Wolters (pen) `36
1-2 Robin Luikens (ed) `59
1-3 Bob Poorta `80

Zeerijp – Op de dag dat het dorp Zuidlaren vierde dat het 74 jaar geleden is dat het bevrijd werd van de Duitsers trad het eerste elftal van de plaatselijke FC in Zeerijp aan tegen v.v. De Fivel. Vooraf was de vraag of Zuidlaren zich zou kunnen ontdoen van zijn naaste belagers op de ranglijst. Daarvoor moest de ploeg eerst zelf winnen. Met Bas Boersma terug in de defensie startte Zuidlaren onder zeer wisselende weersomstandigheden aan deze uitwedstrijd. Het ene moment hagelde het, dan sneeuwde het weer en vervolgens was het weer zonovergoten.
Elftalleider Han van der Veur zei vooraf: ”het is gewoon een kwestie van snel scoren hier….”, en dat zou ook gebeuren. Waar het vorige week binnen vijf minuten raak was duurde het nu iets langer en eerlijk is eerlijk, Zuidlaren kreeg de nodige hulp van doelman Steenbergen bij de openingstreffer. Een vrije trap van grote afstand die normaal gesproken niet in het doel mag verdwijnen glipte door de vingers van Steenbergen en belandde zo toch in het doel. Koen Eshuis was de gevierde man.
Aan de andere kant kreeg De Fivel een hele grote kans op de gelijkmaker toen Mark Kramers oog-in-oog kwam te staan met Robin Luikens. De doelman bleef goed naar de bal kijken en hield zijn doel schoon. De Fivel dat in de eerste helft meer bezig leek met het voetbal van Zuidlaren onmogelijk te maken zag diverse overtredingen bestraft. Dat kostte bijvoorbeeld Arjan de Vries een gele prent en leverde Zuidlaren een strafschop op toen Koen Eshuis door Emiel Bos tegen de grond werd gewerkt. Robin Wolters wist deze knoeperd van een kans om te zetten in de 0-2. Doelman Steenbergen zat er overigens wel goed bij maar kon het tij niet keren. Ondanks dat De Fivel via een snelle uitbraak nog wel dicht bij de 1-2 was bleef de 0-2 tot aan de rust op het bord staan.

De tweede helft kwam Rik Schutte binnen de lijnen voor de licht aangeslagen Jordi Hamming. Waar doelman Steenbergen de eerste helft de schlemiel was bij de eerste treffer was hij meteen na rust beter bij de les. Joran Bos leek namelijk al snel de 0-3 achter zijn eigen doelman te koppen maar de goalie was alert en wist de treffer te voorkomen. Met nog een half uur op de klok scoorde de thuisploeg wel, althans…. het was Zuidlaren-doelman Luikens die de bal vanuit de hoekschop als laatste raakte waardoor deze over de doellijn verdween. De spanning was hierdoor meteen terug. Echter leek dat maar van korte duur want scheidsrechter Kuipers oordeelde een kleine vijf minuten later dat Bob Poorta doorgebroken was toen Joran Bos hem neerhaalde en dus stuurde hij de verdediger met rood naar de kleedkamer. Zuidlaren sprong maar matig om met de man meer situatie. Het was dan ook niet te merken in het verloop van de tweede helft dat het een ongelijke strijd geworden was. Sterker nog, de ingevallen Corné Bos was heel dicht bij de gelijkmaker maar zag zijn inzet door (de eveneens ingevallen) Tom Wolf van de lijn worden gered. De beslissing zou tien minuten voor het einde vallen. Koen Eshuis nam een vrije trap aan de zijlijn kort, bracht Bob Poorta in stelling die de bal hard in verre hoek peunde: 1-3. Rik Schutte leek enkele minuten later zelfs nog de 1-4 te gaan maken maar hij schoot oog-in-oog met de doelman van de thuisploeg naast. De eindstand was dus bereikt en bleef steken op 1-3.

Doordat Rood Zwart Baflo last-minute met 1-0 wist te winnen blijft het verschil op de ranglijst slechts twee punten. Poolster liet in de titelrace een steek vallen door op eigen veld met 0-2 van De Heracliden te verliezen.
Op 4 mei gaat de competitie verder. Om 15:00 uur speelt FC Zuidlaren dan op eigen veld tegen v.v. Westerlee.

Feiten en cijfers

Opstelling De Fivel: Sander Steenbergen; Arjan de Vries, Thomas van de Veen, Laurens Pestman, Joran Bos; Mark Kramers, Jeroen Kuik, Emiel Bos, Laurens Hylkema; Ruben Westenberg, Rindert Havinga.
Wisselspelers: Corné Bos, Pegahd Aalders, Bas Huizing.
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens; Koen Brandts, Bas Boersma, Raymond Zuidema, Allard van Weringh; Jorik de Groot (85. Rienk Wagenaar), Robin Wolters (54. Tom Wolf), Koen Eshuis; Bob Poorta, Jos Lamain, Jordi Hamming (46. Rik Schutte).
Scheidsrechter: Dhr. J. Kuipers (Assen)
Gele kaart: Arjan de Vries, Jeroen Kuik (De Fivel), Bob Poorta (FC Zuidlaren)
Rode kaart: Joran Bos (65. De Fivel/Neerhalen doorgebroken speler)

Door: Rick ter Veld