Een 3-0 overwinning op v.v. Helpman gisteravond lijkt genoeg voor FC Zuidlaren om zich te handhaven in de 4e klasse E. Een gat van 12 punten op Lycurgus met voor de stadjers nog 4 wedstrijden op het programma lijkt onoverbrugbaar. Daarnaast is ook het doelsaldo in het voordeel van Zuidlaren. In Zuidlaren werd daarom opgelucht adem gehaald na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boers gisteren.

FC Zuidlaren – v.v. Helpman

1-0 Robin Wolters `18
2-0 Lars Kolk `49
3-0 Koen Brandts `51

 

Zuidlaren – De opdracht voor Zuidlaren leek duidelijk en gezien de wedstrijd eerder dit seizoen niet onmogelijk, er moest gewonnen worden om lijfsbehoud zo goed als zeker veilig te stellen. De gasten uit Helpman trokken echter van quitte af aan ten strijde en kreeg meteen twee behoorlijke kansen. Tot twee keer toe mocht Jazzley Rozema aanleggen maar nadat de eerste poging geblokt werd kon Jeremy Pfundt op inzet twee redding brengen. Zuidlaren was dus meteen gewaarschuwd. Het openingsoffensief was niet van lange duur. Beide ploegen gingen gelijk op en het duurde een kwartier voordat Zuidlaren dicht bij een treffer was. Een hoekschop vanaf de rechterkant kwam via een aantal hoofden terecht bij Bas Boersma die zijn te zachte kopbal van de lijn gered worden. Een minuut later stond diezelfde Boersma met een steekpass aan de basis van de openingstreffer van de van een blessure teruggekeerde Robin Wolters. De middenvelder schoof de bal koeltjes langs doelman Sillen over de doellijn: 1-0.

De eerste helft bracht verder niet gek veel, afgezien van de slotfase waarin Bas Boersma op weg leek naar 2-0 maar door de onfortuinlijk spelende Stan de Vries werd gevloerd. De Vries mocht blij zijn dat scheidsrechter Boers het bij geel liet want Boersma was leek vrije doorgang naar de goal te hebben. De vrije trap van Wolters kon door doelman Sillen uit de benedenhoek worden gewerkt.

Tweede helft

In de rust werd bij Zuidlaren afgesproken om na de thee meteen een aanvalsoffensief te plaatsen en dat legde de ploeg geen windeieren. Na amper drie munten konden de handen langs de kant de lucht in toen Lars Kolk een voorzet van Robin Wolters netjes binnen wist te koppen: 2-0. Daarmee was het aanvalsoffensief nog niet voorbij want ook de 3-0 viel snel. Na een lange bal van Jeremy Pfundt kon Koen Brandts een combinatie aangaan, naar binnen trekken en met een hard schot via de binnenkant van de paal raak schieten: 3-0.

Euforie bij Zuidlaren en een mentale tik voor de gasten uit Helpman. Het spel werd wat harder en scheidsrechter Boers moest flink opletten en had een aantal kaarten nodig om de boel wat in toom te houden. Van voetbal was niet veel meer over maar de wedstrijd bleef interessant door alles wat er binnen de lijnen gebeurde. Lars Kolk wist na een goede onderschepping nog een kans te creëren maar zijn schot ging hoog over. Ook Bas Boersma leek dichtbij een treffer maar werd door doelman Sillen beet gepakt en opzij gekwakt. Dit kwam de doelman op een rode kaart te staan (waar geel wellicht ook had volstaan) met nog 25 minuten op de klok. Hierna was het vuur wat uit de wedstijd. Van een man meer situatie voor Zuidlaren was niet veel te zien in de slotfase. Helpman wist nog het grootste gevaar te creëren maar in de eindstand kwam geen verandering meer.

Komende zaterdag speelt Zuidlaren om 15.00 uur op eigen veld tegen s.v. Borger.

Feiten en cijfers

Opstelling FC Zuidlaren: Jeremy Pfundt; Koen Brandts, Lex Tammens, Allard van Weringh ©, Rienk Wagenaar; Mark Sikkema (77. Vincent Kabel), Pelle Duiven, Robin Wolters (82. Mark Folkers); Lars Kolk, Bas Boersma (81. Jelmer Elsinga), Auke Hartstra.
Opstelling v.v. Helpman: Niels Sillen; Mart Huls (46. Daan Soeters), Daniel Mennes, Gerwin Hooghoudt, Stan de Vries (58. Wouter Menting); Jazzley Rozema, Matius-Pier Brouwer (46. Elmer Laagland), Hessel Wijnia; Daan Adema, Tim van Dorp ©, Tijmen Roepel.
Rest bank: Barry Bakker.
Scheidsrechter: Dhr. J. Boers (Emmen)
Gele kaarten: Lars Kolk, Robin Wolters, Mark Folkers (FC Zuidlaren) Stan de Vries, Daniel Mennes, Jazzley Rozema, Hessel Wijnia (Helpman)
Rode kaart: Niels Sillen (67. Onthouden scoringskans)

Door Rick ter Veld