De beslissing om het kampioenschap in de vierde klasse D is met minimaal een week uitgesteld. De onderlinge confrontatie tussen de nummers 2 en 1 van de ranglijst eindigde in een 1-1 gelijkspel. Een uitslag waar beide ploegen achteraf wel tevreden mee leken.

Rood Zwart Baflo – FC Zuidlaren

0-1 Koen Eshuis `8
1-1 Duncan Torrenga `62

Bijz: Robin Wolters mist strafschop `21
Bijz: Jos Lamain mist strafschop `28

Baflo – Zaterdag 11 mei 2019 zal niet de boeken in gaan als de dag dat Zuidlaren kampioen werd in de 4e klasse D. Daarvoor had de ploeg van trainer Edwin Prins moeten winnen op bezoek bij de laatst overgebleven concurrent: Rood Zwart Baflo.
De eerste helft ontwikkelde zich ook dusdanig dat het wel mogelijk was geweest om met de winst naar Zuidlaren terug te keren. Baflo startte dan wel sterker, toch was het Zuidlaren dat na acht minuten spelen op voorsprong kwam. Koen Eshuis, de man met de fluwelen trap, nam vanaf de rechterflank een hoekschop. Deze dwarrelde gedragen door de wind, via de binnenkant van de (tweede) paal binnen. Een prima steun in de rug voor Zuidlaren in een niet al te beste wedstrijd. Beide ploegen vergaten vaak te voetballen en lange halen waren vaak het gevolg. Wanneer er wel gevoetbald kon worden werd dit vaak onderbroken met een overtreding.
Halverwege de tweede helft kreeg Zuidlaren de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Een voorzet vanaf de rechterflank werd door Chris ten Boer uit de lucht geslagen waardoor arbiter Secer niet anders kon dan de bal op de stip leggen. Nu zijn penalty’s en Zuidlaren al niet een heel gelukkig huwelijk en ook na vanmiddag kan deze conclusie blijven staan. Robin Wolters nam plaats achter de bal en stuitte op doelman Tillema. Ook de rebound van Wolters werd een prooi voor Tillema. Hiermee was de penalty ellende nog niet over want nog binnen het half uur kreeg Zuidlaren wederom een strafschop te nemen. Tillema en Wolters kwamen licht met elkaar in aanraking waarna dhr. Secer wel heel gemakkelijk naar de stip wees. Deze keer nam Jos Lamain plaats achter de baal maar ook deze strafschop was niet raak. Via de binnenkant van de paal ketste de bal voor het doel langs en over de achterlijn. Hierdoor eindigde de eerste helft in een 0-1 tussenstand waar Zuidlaren toch wel genoeg mogelijkheden had gehad om dit verschil groter te maken.

Koud uit de kleedkamer wist Jos Lamain zich door de defensie van de thuisploeg te wurmen en Rik Schutte te bereiken. Schutte schoot vervolgens net op de buitenkant van de paal. In de tegenstoot leek Arjen Potma dicht bij de gelijkmaker maar hij schoot hard over. Een volgend hard schot werd Zuidlaren fataal. Een vrije trap op zo’n dertig meter van het doel, werd door Duncan Torrenga snoeihard in de kruising gejaagd. Hierdoor stond het, met nog een half uur op de klok, 1-1. Een spannend half uur zou volgen. Zou het kampioenschap vandaag beslist worden, kwam Balfo dichterbij? Of bleef het gat vijf punten wat zou beteken dat Zuidlaren de komende wedstrijden nog aan de bak moet. Dat laatste was het geval. Voor beide ploegen leek dat een prima uitkomst. Baflo hoefde niet toe te zien hoe Zuidlaren kampioen werd en Zuidlaren kan volgende week op eigen veld nogmaals proberen om de titel in de wacht te slepen.

Zaterdag 18 mei om 14:30 uur dus: FC Zuidlaren – Amicitia VMC onder leiding van dhr. Walters uit Nieuwe Pekela.

Feiten en cijfers

Opstelling Rood Zwart Baflo: Cedric Tillema; Stefan Kruizenga, Chris ten Boer, Patrick Rutgers ©, Robin Meinema (73. Wouter van der Werf); Mark van Zanten (80. Reinout Geuze), Arjen Potma, Melvin Folkerts, Martin van Dijk; Jordy Potma, Duncan Torrenga.
Rest bank: Mischa Meinema, Rick Folkerts.
Opstelling FC Zuidlaren: Robin Luikens; Allard van Weringh, Raymond Zuidema, Bas Boersma, Koen Brandts; Jordi Hamming, Robin Wolters, Koen Eshuis; Bob Poorta, Jos Lamain, Rik Schutte.
Rest bank: Jorik de Groot, Koen Wetterauw, Lex Tammens, Tom Wolf, Rienk Wagenaar, Robbin Markus, Kasper Wetterauw.
Scheidsrechter: Dhr. A. Secer (Woltersum)
Gele kaart: Melvin Folkerts, Reinout Geuze, Jordy Potma, Mark van Zanten (Rood Zwart Baflo) Robin Wolters, Bob Poorta, Raymond Zuidema (FC Zuidlaren)

Door: Rick ter Veld