FC Zuidlaren overklast door VAKO

Eindelijk was het dan zo ver. Na weken van inactiviteit en improvisatie stond de uitwedstrijd bij de buren in Vries op het programma. Wie zich nog de wedstrijd in Zuidlaren voor de geest kon halen waar FC Zuidlaren met veel fortuin de drie punten in eigen huis hield en ook nu rekende op een spannende en zinderende confrontatie, kwam van een koude kermis thuis. VAKO was heer en meester en stuurde de gasten met een flinke nederlaag huiswaarts.

Daar leek het aanvankelijk niet op. FC Zuidlaren (zonder de door een zweepslag gevelde Richard Wierda en met de amper van griep herstelde Gerjan de Lange op de bank) liet zich niet imponeren door de technisch vaardige tegenstander die vooral op de vleugels met de snelle Andre Manzeza en aalgladde Sietze Wichers de defensie van blauw-zwarten aan flarden probeerde te spelen. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleef FC Zuidlaren overeind en, waar mogelijk, werd getracht de eigen sterke punten te benutten wat resulteerde in een mogelijkheid voor Michel Kral na een assist van Dick Scholte, maar de normaal zo trefzekere spits produceerde met zijn zwakke been slechts een slap rollertje.

Hands

In de 37e minuut probeerde Daniel van Dam op de achterlijn met een sliding de voorzet van de op de linkerflank doorgebroken VAKO aanvaller te voorkomen, maar helaas toucheerde de bal zijn arm. Scheidsrechter Leistra was onverbiddelijk en wees naar de stip. Tim van Huffelen voltrok het vonnis onberispelijk. In de daaropvolgende minuten tot de rust werd het duel in feite beslist. Een mankerende defensieve organisatie en daardoor gebrekkige dekking stelden Andre Manzesa in staat om twee maal te scoren: eerst totaal vrijstaand na een mislukte hakbal van één van de Vriezer spitsen en vlak voor het rustsignaal uit een corner, toen de beslist niet grote vleugelspits ongehinderd doelman Luikens met het achterhoofd wist te kloppen.

Twee keer geel

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Al in 46e minuut teisterde een VAKO-pegel de lat. En in de 61e minuut was FC Zuidlaren opnieuw in mineur. Jeroen Spekschate liet zich, met geel op zak, verleiden tot wat duw-en trekwerk en moest dit bekopen met een tweede gele kaart. Daarna was “schadebeperking” het parool. En hoewel Leander Meijering in de 66e minuut de vierde Vriezer treffer voor zijn rekening nam, lukte dit redelijk, ook al omdat Robin Luikens met een katachtige reactie een door Rob Lieuwes ingeschoten penalty uit zijn doel ranselde en VAKO het verder wel geloofde.

Volgende week (ijs en weder dienende?) een thuiswedstrijd tegen Wildervank.

Opstelling: Robin Luikens; Jessey Dodde, Daniël van Dam, Raymond Zuidema, Jeroen Spekschate; Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral (Jeroen Jorna), Dick Scholte.

Zondag 2: Uitwedstrijd tegen WKE 2 levert geen punten op

Na een zeer lange winterstop kon het 2e eindelijk weer los en wel direct tegen de lijstaanvoerder WKE 2. Op het kunstgras van het Grote Geert Sportpark werd een terechte, maar wel erg ongelukkige nederlaag van 4-0 geleden. Bijna alle 4 tegengoals caramboleerden namelijk met wat Zuidlaarder hulp achter doelman Jeroen Jonge Poerink in het doel.

Met in het achterhoofd nog het resultaat van de thuiswedstrijd waarbij het 2e door WKE naar een nederlaag werd gecounterd, werd de tegenstander nu gedwongen het spel te maken. De Zuidlaarder organisatie stond als een huis en dat leverde een spelbeeld op waarbij de Emmenaren veelvuldig aan de bal waren maar nauwelijks in buurt van keeper Jeroen wisten te komen. Geen vuiltje aan de lucht, totdat het tussen de 25ste en 30ste minuut onverwacht toch een paar erg keer mis gaat. Met behulp van enkele Zuidlaarders wordt er binnen no time helaas 3 x gescoord.

Allereerst is het Marco Hoek die de bal verkeerd raakt en deze over de graaiende handen van keeper Jeroen in het doel laat verdwijnen; daarna is het de beurt aan Marten Loerop, die samen met een aanvaller van WKE ook niet al te gelukkig verdedigt en de bal via de kluts onhoudbaar aan Jeroen voorbij ziet gaan. Als er dan ook nog bij een corner te afwachtend wordt verdedigd is de 3- 0 achterstand zomaar een feit. Een drietal erg schlemielige goals waardoor de wedstrijd in feite gespeeld is. Wel krijgen zowel Frank ten Kate en Erik Schans nog voor de rust ieder nog een goede mogelijkheid, maar hun schot en kopbal missen net de juiste richting.

De 2e helft is meer gelijk opgaand. FC Zuidlaren is wat dreigender en Roy Buitenkamp staat zelfs nog 2x keer vrij voor de keeper, maar het is toch WKE dat nog een keer weet te scoren. En ook dit doelpunt ontstaat weer via “de kluts”, waarbij de bal zodanig van richting wordt veranderd dat er voor Jeroen geen houden aan is.

De strijd om een positie in subtop is echter nog niet verloren: A.s. zondag volgt de thuiswedstijd tegen Wacker 2 uit De Wijk.

Opstelling: Jeroen Jonge Poerink, Marten Loerop (Roy Buitenkamp), Erik Schans, Marco Hoek, Leon Davids (Patrick van Es), Chris Woestenburg, Frank ten Kate, Milan Hartlief (Richard Koster), Niels Siekman, Vincent van der Borg, Kevin Mellens.