Afgelopen zondag slaagde FC Zuidlaren er niet in de kloof met de ploegen op de nacompetitieplekken intact te houden of zelfs te vergroten. Integendeel, door de nederlaag en de zege van Siddeburen is de afstand nu nog maar één enkel punt.

Op de warme Wenakkers waren de belangen voor de thuisclub, maar ook voor de bezoekende ploeg groot. ZNC doet immers nog mee voor de derde plek in de eindstand die recht geeft op de nacompetitie voor promotie. Helaas was het de ploeg van Edwin Prins die het minst goed omging met de spanning die op dit duel stond. Vooral in het eerste half uur na het beginsignaal van arbiter Lemmen leek het wel of de Zuidlaarders verlamd waren van de stress. ZNC had daar weinig last van, voetbalde fris van de lever en kreeg dan ook via Jeroen Huizinga de eerste echt grote kans, maar die was niet aan hem besteed. Vrij voor Jeroen Jonge Poerink, die de geschorste Robin Luikens verving, faalde hij jammerlijk en schoot de bal met de buitenkant rechts ver naast.

Frommelgoal

Maar in de 27e minuut was dezelfde Huizinga wel succesvol. Na balverlies op het middenveld kon de gevaarlijke Joop Uuldriks op de achterlijn de bal terugleggen op Huizinga, die achter het standbeen langs en na wat onduidelijk gerommel iedereen verraste. FC Zuidlaren wierp de spanning van zich af en reageerde onmiddellijk. De van een zweepslag herstelde Richard Wierda stuurde Pim Perk de ruimte in, maar doelman Tom van Dijk keerde de strakke schuiver van de rechterspits. Tien minuten later was het na een pass van Raymond Zuidema dezelfde Perk die Leyi Hu in schietpositie bracht. Maar uit balans gebracht door een niet door de scheidsrechter geconstateerde duw in de zestien ging het schot van hem naast. Daarmee was de koek nog niet op. Vlak voor de rust kwam Yander Elling na een prima aanval in scoringspositie, maar ook hij was niet bij machte de bal de juiste richting te geven.

Geen geluk

In de tweede helft bleek de aanvalsdrang van de blauw-zwarten ongebroken. In de 49e minuut was de 1-1 aanstaande, maar opnieuw was keeper van Dijk een sta-in-de-weg, toen hij na een corner de kopbal met stuit van Raymond Zuidema uit de bovenhoek tikte. Doordat de thuisclub de druk opvoerde, kwam er uiteraard ruimte voor de ZNC-spitsen, maar zij wisten hier vooralsnog niet van te profiteren. FC Zuidlaren bleef zoeken naar de verdiende gelijkmaker en in de 74e minuut brak Michel Kral, op aangeven van Jorik de Groot, de ban, maar het vlagsignaal voor vermeend buitenspel van Kral, dat werd gehonoreerd door de leidsman, was een domper op de vreugde. Toch bleef men geloven in een goed resultaat, helemaal toen Jorik de Groot twee minuten later Michel Kral inspeelde, die Pim Perk de gelegenheid gaf om keeper Van Dijk eindelijk het nakijken te geven, maar weer gaf de doelman geen krimp. Een minuut later moest George Kooman zijn sluitpost assisteren door een kopbal van Pim Perk van de lijn te halen.

Strafschop

De gastheren namen alle risico’s en veronachtzaamden daarbij de verdediging. De sluwe Joop Uuldriks sloeg in de 84e minuut toe en brak door. Gerjan de Lange zag geen andere oplossing dan hem, volgens de arbiter in de zestien, vast te houden en wees naar de stip. Maar erkend penalty-killer Jonge Poerink maakte zijn reputatie waar en stopte de zwak ingeschoten strafschop. In de laatste minuten probeerde FC Zuidlaren het tij nog te keren, maar ZNC hield de deur potdicht. Duur puntenverlies, maar aan de voorbereiding heeft het zeker niet gelegen, getuige de bijgaande foto’s van de teamlunch en warming-up.

De volgende wedstrijd vindt plaats op Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) in Blijham, waar de tegenstander ASVB bij winst het kampioenschap kan binnenhalen (aanvang: 14:00).

Opstelling: Jeroen Jonge Poerink; Richard Wierda, Raymond Zuidema (Jessey Dodde), Daniël van Dam, Gerjan de Lange; Koen Wetterauw, Jorik de Groot, Leyi Hu; Pim Perk, Michel Kral, Yander Elling (Vincent van der Borg).