Uiteindelijk was de meest gelukkige ploeg de winnaar in een duel dat eigenlijk geen winnaar verdiende. Van goed voetbal was nauwelijks sprake, wel van vreemde en ongelukkige goals en controversiële arbitrale beslissingen. Toch kon FC Zuidlaren met opgeheven hoofd het stoffige strijdperk verlaten, omdat men had laten zien dat men wel degelijk opgewassen was tegen het fysiek sterke en altijd strijdbare Muntendam.

Op een veld dat de vergelijking met een Siberische steppe moeiteloos kon doorstaan moest FC Zuidlaren (zonder de aan de lies geblesseerde doelman Robin Luikens en de geschorste Jeroen Spekschate) aanvankelijk het initiatief laten aan de gastheren, die met snelle aanvallen over beide vleugels de Zuidlaarder defensie bestookten. Vooral de snelle en handige rechterspits Patrick Vasse bezorgde de blauw-zwarte verdedigers de nodige hoofdbrekens en het was deze Vasse die in de 8e minuut de openingstreffer inleidde. Zijn strakke halfhoge voorzet werd de inkomende Koen Wetterauw zodanig ongelukkig getoucheerd dat de bal onhoudbaar voor routinier Jeroen Jonge Poerink in eigen doel vloog. De gasten probeerden hierna zelf het initiatief te grijpen en dit lukte spaarzaam. Wel had Erik Schans pech dat zijn kopbal de juiste richting miste en pardoes op doelman Wijsbeek af ketste. In de 32e minuut verslikte Jessey Dodde zich in een onschuldige situatie halverwege de eigen helft nabij de zijlijn. Uit de resulterende voorzet nam Michael Ploeger de bal ineens uit de lucht en zorgde voor de 2-0. In de resterende minuten tot de rust gebeurde er weinig noemenswaardigs.

Ommekeer

Maar na de hervatting gebeurde er van alles. Al in de 47e minuut kwam een diepe bal op het hoofd van de ingevallen Michel Kral die met een knikje Pim Perk in ideale scoringspositie bracht. Met een diagonale streep bracht de spits de achterstand terug naar 2-1. Drie minuten later was het al gelijk: De (weliswaar vanuit buitenspelpositie) vertrokken Michel Kral werd bereikt en de ervaren nummer 14 prikte de bal koeltjes in de korte hoek langs de aarzelend uitkomende Wijsbeek. Ondanks het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter en de vlammende protesten van de tegenstander keurde de arbiter van dienst de treffer goed. Maar daarmee was het nog niet gedaan met het spektakel. Vijf minuten later kreeg Jeroen Jorna in een duel in de zestien de bal tegen zijn arm aangeschoten. De scheidsrechter aarzelde niet en zag het als een bewuste handsbal. Strafschop! Kevin Bijl vond in eerste instantie Jeroen Jonge Poerink op zijn weg, maar scoorde toch uit de rebound de 3-2.

Beslissing

De ploeg van Prins was gelukkig niet uit het lood geslagen en reageerde op deze tegenvaller met verwoede pogingen om opnieuw de gelijkmaker te forceren. Eerst kopte Raymond Zuidema een voorzet van Jeroen Jorna net over de deklat en drie minuten later knikte Gerjan de Lange een vrije trap van Yander Elling tegen de kruising van paal en lat. Het geluk was deze dag met Muntendam en al helemaal toen in de 68e minuut een indraaiende vrije trap van Patrick Vasse Jan en alleman verraste en via de handen van keeper Jonge Poerink en het hoofd van Erik Schans het doel inzeilde. Toch waren de bezoekers niet geknakt en zetten aan voor een nieuw offensief, maar opnieuw was Vrouwe Fortuna de Muntendammers welgezind. In de laatste 20 minuten werden twee mogelijke treffers van Michel Kral en Daniël van Dam voorkomen door een op de doellijn staande verdediger en de keeper van Muntendam. Daarna vloeiden de krachten en het geloof in een goede afloop langzaam weg en stond FC Zuidlaren aan het eind van deze boeiende tweede helft met lege handen.

A.s. donderdagavond is op De Wenakkers Siddeburen de tegenstander. Aanvang: 20:00 uur.

Opstelling: Jeroen Jonge Poerink; Jeroen Jorna, Erik Schans, Raymond Zuidema, Jessey Dodde (Gerjan de Lange); Daniël van Dam, Jorik de Groot, Koen Wetterauw, Dick Scholte (Michel Kral); Pim Perk, Yander Elling (Vincent van de Borg).