Wilskracht FC Zuidlaren velt Wildervank

Een bliksemstart en een enorme dosis wilskracht resulteerden zondag jl. in een zwaar bevochten overwinning op het altijd lastige Wildervank. Na 10 minuten was de stand al 0-2 en daarna werd de zege met een prima verdedigende discipline, waarin niemand verzaakte, over de streep getrokken.

Om 14:10 uur wreef menigeen zich verbaasd in de ogen bij het zien van de 0-2 stand op het scorebord. Een ongekende luxe na treffers van Jessey Dodde, die in de 3e minuut, na voorbereidend werk van Pim Perk en Leyi Hu, de bal vanaf 20 meter in de rechterkruising pegelde en Pim Perk, die 6 minuten later een vrije doorgang kreeg en beheerst doelman Kostwinder omspeelde, nadat een Wildervankse voet zijn buitenspelsituatie had opgeheven.

Dominantie Wildervank

Daarna was het alleen maar Wildervank dat de klok sloeg en in een moordend tempo naar de aansluitingstreffer op jacht ging en daar in de 20e minuut ook succes mee boekte. De volkomen vrijstaande spits Nick Siebring verschalkte koppend goalie Luikens met een listig boogballetje. Wildervank bleef aandringen en vooral linkerspits Ewout Wolf ontpopte zich tot een ware plaag voor de Zuidlaarder defensie. Maar zelfs hij vond na een half uur niet de juiste richting, toen de bal in ideale positie op zijn hoofd belandde. Het enige wapenfeit van de gasten voor rust was een afstandsschot van Michel Kral dat net naast zoefde.

Aanpassing

Om te voorkomen dat Wildervank de rest van de wedstrijd kon controleren werd in de rust het tactisch plan aangepast en gekozen voor een 4-mans middenveld. Dit had duidelijk effect, want in het tweede bedrijf was de dominantie van Wildervank aanmerkelijk minder en konden de gasten makkelijker onder de druk van de thuisclub vandaan voetballen. Ook resulteerde dit strijdplan in nauwelijks open kansen voor Wildervank en, als de tegenstander al mogelijkheden om te scoren kreeg, was het Veenkoloniale vizier niet scherp afgesteld en verdwenen alle pogingen naast (o.a. van Ewout Wolf in de 65e minuut) of over het heiligdom van Robin Luikens.

Risico’s

Wildervank nam, naarmate het eindsignaal in zicht kwam, steeds grotere risico’s en dit speelde natuurlijk in de kaart van het Zuidlaarder spitsenduo Kral en Perk. Eerst ging Pim Perk in de 78e minuut alleen op Kostwinder af, maar hij werd zover naar de zijkant gedwongen dat zijn poging in het zicht van de haven strandde, ook al omdat zijn medespelers hem niet konden bijhouden en Perk dus vanaf de zijkant niemand vond om de bal het doel in te lopen. Daarna was het de beurt aan Kral die op identieke wijze bijna op de achterlijn terecht kwam en het zijnet trof. Maar het bleek uitstel van executie: In de blessuretijd zette Yander Elling, die voor de totaal leeg gespeelde Jessey Dodde in het veld was gekomen, met een gave assist Michel Kral vrij voor keeper Kostwinder, die de Wildervank goalie achteloos omzeilde en het duel besliste.

VAKO is a.s. zondag de tegenstander in de gemeentelijke derby op De Wenakkers.

Opstelling: Robin Luikens; Gerjan de Lange, Daniël van Dam, Raymond Zuidema, Jeroen Spekschate; Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral, Jessey Dodde (Yander Elling).

Zondag 2: Boekt eenvoudige overwinning op Wacker 2

Op het mooie sportpark van de v.v. Wacker in De Wijk hebben de zondag reserves een verdiende 0-3 overwinning behaald op Wacker 2. Beide ploegen waren hiermee tevreden; Zuidlaren omdat er wéér een overwinning was te vieren en Wacker omdat de score van de nederlaag veel en veel hoger had kunnen uitvallen.  Gelet op het aantal open doelkansen was het een wonder dat er bij het slotsignaal van de goed leidende scheidsrechter slechts 0-3 op het scorebord stond. Want wat was het met name in de eerste helft een waar kansenfestival. Al in de 5de minuut is het raak als de bal via een combinatie tussen Vincent van der Borg en Erik Schans bij de vrijstaande Dick Scholte terecht komt, die van dichtbij de keeper kansloos laat. De jonge keeper van de gasten had het razend druk maar gaf geen krimp. Zo wisten in één op één situaties respectievelijk Dick Scholte, Roy Buitenkamp en Vincent van der Borg hem niet te passeren. Onze spitsen waren niet koelbloedig genoeg, te slordig en ontbeerden ook het nodige geluk waardoor Wacker op de been bleef. Ook pogingen via afstandsschoten gaan net over en naast en Erik Schans kopt nog een keer tegen de lat. Zo worden er in het verloop van de wedstrijd aardig wat (grote) kansen om zeep geholpen. Toch wordt het voor de rust op de valreep nog 0-2 als Chris Woestenburg met zijn snelheid over rechts oprukt en de bal op maat aan Kevin Mellens geeft en diens schot is de keeper wel te machtig. Hiertegenover stond slechts één geslaagde aanval van Wacker (20ste minuut) die een gemakkelijke prooi werd voor keeper Jeroen Jonge Poerink.

Tweede helft
Ook de in de 2e helft is het direct raak. Vincent van der Borg speelt zich vrij op links en legt terug op Roy Buitenkamp die beheerst raak schiet (0-3). Wacker heeft de wind nu in de rug en verschijnt wat vaker voor ons doel, niet echt gevaarlijk, maar onze keeper moet toch op zijn tellen passen. De wapenfeiten van Zuidlaarder kant zijn ook nu weer veel kansrijker maar de teller blijft op drie staan. Jeroen Jorna krijgt ook nog de mogelijkheid om zijn kunststukje van de vorige wedstrijd te herhalen, maar de bal vliegt deze keer in het niemandsland van De Wijk. De stand blijft op 0-3 staan, interim coach Maarten Komduur tevreden, maar gezien het grote aantal goede kansen valt er nog wel wat te verbeteren. Zondag 2 staat nu 2e op de ranglijst pal achter WKE’16 en dat is nu net de volgende tegenstander.

Volgende wedstrijd
Aanstaande zondag dus tegen de koploper uit Emmen, WKE’16 ( nog geen puntverlies), thuis op de Wenakkers, aanvang 11.00 uur!

Opstelling: Jeroen Jonge Poerink, Marten Loerop (Marco Hoek), Jeroen Jorna, Erik Schans, Leon Davids, Chris Woestenburg, Martijn Hendriks, Dick Scholte, Vincent van der Borg, Kevin Mellens, Roy Buitenkamp (Milan Hartlief).