door Daniël van Dam

Afgelopen zondag boekte FC Zuidlaren haar tweede achtereenvolgende overwinning tegen LEO uit het naburige Loon. Man van de wedstrijd was Pim Perk die met zijn snelheid een voortdurende kwelgeest was voor de LEO-defensie en met twee loepzuivere assists zijn medespelers in staat stelde de gasten met lege handen naar huis te sturen.

Medisch mirakel

Op zich was het al een wonder dat Perk in de basis stond, want op de dinsdag voorafgaande aan dit duel leek de rechtervoet van de rechterspits in de kreukels te liggen, nadat hij op een trap was uitgegleden. Intensieve medische hulp bracht uitkomst en op de zaterdag daarna bleek dat een medisch mirakel had geresulteerd in een basisplaats.

Al in de eerste minuut breekt de pijlsnelle Perk door op rechts en raakt uit een lastige positie de paal. Dick Scholte komt met zijn passen net niet goed uit om de rebound te verzilveren. Daarna ontstaat er een open wedstrijd waarin beide ploegen de aanval zoeken en vooral LEO via hun rechterflank dreigend is, maar bij de Loners ontbreekt de eindpass. FC Zuidlaren is gevaarlijker en in de 16e minuut krijgt Michel Kral na een prima aanval de kans om de openingstreffer te realiseren, maar zijn poging verdwijnt naast de rechterpaal. Het blijkt uitstel van executie, want in de 20e minuut draaft Pim Perk vanaf eigen helft (!) iedereen voorbij, legt af op Dick Scholte, die via de binnenkant van de paal raak schiet. Tien minuten later is het al 2-0, als Jorik de Groot via Pim Perk Michel Kral weet te vinden, die in de zestien zijn man uitspeelt en de bal klinisch in de hoek schuift.

Hu: geel, goal en geel

En dan vlak voor rust is het weer de beurt aan Pim Perk, die een te zachte terugspeelbal onderschept en Leyi Hu in staat stelt de derde treffer op het scorebord te zetten. Maar in de euforie na deze goal begaat Leyi Hu, die al eerder in de wedstrijd een gele kaart had ontvangen na commentaar op de leiding, een pittige overtreding rond de middencirkel, die door arbiter Schram wordt bestraft met geel en dus rood. Een enorme domper na een prachtige eerste helft.

Na de rust probeert LEO met een man meer en met de moed der wanhoop zo snel mogelijk de achterstand te verkleinen, maar geeft achterin zoveel ruimte weg dat Michel Kral alleen kan opstomen naar het vijandelijke doel. Hij schiet echter te vroeg en te geforceerd om de opponent de nekslag te geven. Toch komt LEO in de 72e minuut op 3-1, als het linker defensieblok van de Zuidlaarders te laat reageert op een lang onderweg zijnde crosspass en Stefan Dijk onhoudbaar voor doelman Luikens doel treft. Daarna is het overleven voor FC Zuidlaren. Met bloed, zweet en tranen verweert men zich tegen de steeds groter wordende druk die door gasten wordt ontwikkeld. Wonder boven wonder slaagt LEO er in slechts twee open kansen te creëren waarvan één door de geconcentreerd keepende Robin Luikens op wonderbaarlijke wijze wordt gekeerd en de andere wild over het FC Zuidlaren doel wordt geschoten. Op het tandvlees brengen de 10 FC Zuidlaren-spelers de tweede zege in successie over de streep.

A.s. zondag wacht in Zuidbroek een geduchte tegenstander, het immer lastige ZNC.

Opstelling: Robin Luikens; Richard Wierda, Martijn Hendriks, Raymond Zuidema, Jeroen Spekschate; Jorik de Groot (Jeroen Jorna), Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral, Dick Scholte (Kees Boonstra).