Het venijn zat afgelopen zondagmiddag in de staart. Het burenduel tussen SVZ en FC Zuidlaren, dat in Zuidlaren werd gespeeld omdat de accommodatie van de Zeijenaren op last van de gemeente was gesloten vanwege legionella, leek uit te draaien op een suffe en bloedeloze 0-0. Totdat “good old” Erik Schans, die de geschorste Raymond Zuidema prima verving, zich in de 85e minuut voor het eerst in de wedstrijd aan het front meldde en prompt de thuisclub op het winnende spoor zette.

Vanaf minuut 1 tot minuut 24 gebeurde er voor beide doelen niets noemenswaardigs. Het hobbelige veld was totaal ongeschikt voor oogstrelende combinaties en daarom bedienden de twee ploegen zich van de lange bal die zelden goed terecht kwam.

Twee echte kansen

In de 24e minuut kwam er eindelijk wat leven in de brouwerij. Linkerspits Merijn Alting ging er op de rechterkant van door, maar zijn gevaarlijke voorzet werd door Daniël van Dam net langs de goede kant van de doelpaal gegleden. Een minuut later werd Pim Perk vrij voor de goal gezet door Jorik de Groot, maar de licht gekwetste rechterspits schoot hoog over. En weer een minuut later ontsnapte Merijn Alting opnieuw op de rechterflank, maar zijn prima assist werd in ideale positie via de grond over de dwarsligger gekopt door Max de Vries. De laatste mogelijkheid voor de gastheren in het eerste bedrijf was voor Daniël van Dam die net te laat aan kwam vliegen om de doorgekopte bal van Michel Kral vol te raken. Daarmee was de koek op en floot de rustig leidende arbiter Broersma voor de rust.

Draak van een duel

Alle aanwezigen hoopten vurig dat de tweede helft meer spektakel te bieden zou hebben. Maar deze hoop bleek ijdel. Door de gestaag neervallende regen werd het veld steeds moeilijker bespeelbaar en menigeen aan de zijlijn verzuchtte waarom er in vredesnaam in januari competitievoetbal moest gespeeld worden. Het duel ontwikkelde zich in een fysieke en conditionele uitputtingsslag, waarin het wachten was op een foutje van de tegenstander. En terwijl iedereen zich leek neer te leggen bij een puntendeling, zette FC Zuidlaren in de laatste 10 minuten toch nog aan voor een slotoffensief om de vermoeid ogende opponent te slopen.

50e competitiegoal Dick Scholte

En toen brak de 85e minuut aan. Diep op de helft van SVZ mocht Jorik de Groot vanaf links een vrije trap nemen. Met zijn rechterbeen draaide hij de bal op het hoofd van de stiekem meegeslopen laatste man Erik Schans, die, vogelvrij gelaten, de bal zodanig schampte dat hij onbereikbaar voor doelman Blekkenhorst in de verre hoek verdween. Met nog 5 minuten op de klok schakelde SVZ over op de kamikaze strategie, maar gaf daarmee zoveel ruimte weg dat de blauw-zwarten meerdere gelegenheden kregen om het duel in het slot te gooien. Door vermoeidheid gingen de eerste kansen teloor, maar in “the dying seconds of the game” vond Koen Wetterauw met een prachtige assist de volledig vrijstaande Dick Scholte, die de weifelend uitkomende Blekkenhorst verraste met een listig balletje in de korte hoek en daarmee zijn 50e competitiedoelpunt liet aantekenen.

Volgende week opnieuw thuis tegen Siddeburen

Opstelling: Robin Luikens; Richard Wierda, Daniël van Dam, Erik Schans, Gerjan de Lange; Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw, Dick Scholte; Pim Perk, Michel Kral.