FC Zuidlaren doelman Luikens onneembare hindernis voor Muntendam

In een voor de toeschouwers zeer attractief duel versloeg FC Zuidlaren het tot nu toe ongeslagen Muntendam met 3-0, maar met een beetje fantasie had de uitslag ook 6-5 of 5-6 kunnen zijn. Dat de thuisploeg voor het eerst dit seizoen de nul wist te houden was voornamelijk te danken aan de excellerende Robin Luikens.

Vanaf acquit hanteerden de gasten een zeer gewaagde tactiek: achterin één op één en via de lange bal vol gas in de duels. FC Zuidlaren had de handen vol aan de overal opduikende Muntendammers, die vooral over beide flanken gevaar stichtten. Door deze strategie kreeg de blauw-zwarte brigade echter volop de ruimte om Pim Perk te lanceren en al in de 7e minuut was het bijna raak, toen Perk na een steekbal van Michel Kral alleen op doelman Van Delden kon af gaan. Helaas huppelde de bal net naast. Het antwoord van de zwart-witten liet niet lang op zich wachten. Drie minuten later zag Koen Wetterauw bij een gevaarlijke diepe bal geen andere uitweg dan terug te koppen op keeper Luikens die ternauwernood deze boogbal kon verwerken tot corner.

Uittrap

In de 16e minuut stond dezelfde Luikens aan de basis van de openingsgoal. Na een hoekschop uit de lucht geplukt te hebben trapte hij de bal onmiddellijk ver naar voren om beide spitsen Kral en Perk aan het werk te zetten. Maar hij bereikte met de uittrap het achterhoofd van Muntendam verdediger Pascal Venema, die ongewild de koers van de bal verlengde, waardoor Michel Kral een vrije doortocht kreeg richting Van Delden en koeltjes de bal in de verre hoek schoof. Muntendam was allesbehalve onder de indruk en anderhalve minuut later probeerde René Spijker het met een afstandspegel die door Luikens zodanig gepareerd werd dat spits Melvin Hesselink de bal voor het inknikken leek te hebben, maar met een geweldige reflex voorkwam de sluitpost de gelijkmaker. In de daaropvolgende vijf minuten misten de Muntendammers tot twee maal toe kansen op de 1-1, waarbij één keer de paal werd geraakt. Toen de storm ietwat geluwd was, nam FC Zuidlaren het initiatief over en Michel Kral kon de voorsprong verdubbelen, maar de ragfijne voorzet van Leyi Hu was niet besteed aan het normaal zo trefzekere hoofd van de geroutineerde spits.

Kans op kans

In het eerste kwartier van de tweede helft verzuimde FC Zuidlaren het duel te beslissen. Vooral via de rechterkant was Pim Perk een voortdurende plaag voor de Muntendammer defensie. Eerst schoot Perk over in plaats van te stiften, daarna beoordeelde Leyi Hu een voorzet van dezelfde Perk verkeerd. Vervolgens zocht Michel Kral het doel te hoog en tikte de in de basis debuterende Jessey Dodde een voorzet vanaf de rechterkant naast. Hierna was het de beurt aan Muntendam om een serie kansen te verzilveren, maar Patrick Vasse trof de onderkant van de lat en een paar minuten later vloog een volley van Kevin Bijl net over. In de 67e minuut leek de gelijkmaker een feit, maar Eddie Schoemaker moest zijn meerdere erkennen in uitblinker Luikens.

Strafschop

In de 73e minuut viel de beslissing, toen de geslepen Michel Kral gevloerd werd in de zestien. De rustig leidende arbiter Leuning kon niets anders doen dan naar de stip te wijzen en aanvoerder Jorik de Groot voltrok het vonnis onberispelijk. De bezoekers sputterden nog wat tegen en trachtten uit alle macht de broodnodige aansluitingstreffer te forceren, maar verprutsten enkele prima mogelijkheden. Het laatste woord was echter aan FC Zuidlaren dat in de laatste vijf minuten pogingen van Raymond Zuidema en Leyi Hu net naast zag gaan. Maar in de 90e minuut zette Leyi Hu na een acrobatische actie Pim Perk aan het werk. Zijn afgemeten voorzet werd door invaller Yander Elling bekroond met een rake kopbal. Met deze 3-0 winst revancheerde de thuisploeg zich voor de wanprestatie van vorig week tegen Actief.

Voor een fotoreportage van dit duel zie: https://www.menterwolde.info/vv-muntendam/vv-muntendam-1/muntendam-doet-zichzelf-tekort-in-en-tegen-zuidlaren:-3-0/

A.s. zondag uit naar Wildervank, waar voormalig ZFC-trainer Harm Hovenkamp de scepter zwaait.

Opstelling: Robin Luikens; Kees Boonstra, Daniël van Dam (Martijn Hendriks), Raymond Zuidema, Jeroen Spekschate (Gerjan de Lange); Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral (Yander Elling), Jessey Dodde.

Zondag 2: Wint bij s.v. Weiteveense Boys 2 en viert de derde overwinning op rij

De uitwedstrijd naar Weiteveen was geen spectaculaire wedstijd maar werd wel met 1-3 gewonnen en daardoor blijft het team haar ongeslagen status behouden. Na een gelijk opgaande eerst helft nam zondag 2 na de pauze meer initiatief en dit bracht de overwinning. Gelegenheidsspits Roy Buitenkamp nam 2 doelpunten voor zijn rekening.

Weiteveen is niet bepaald naast de deur en voor veel spelers was het de eerste kennismaking met het plaatselijke sportveld genaamd “ ’t Amsterdamse Veld”. Als om elf uur afgetrapt wordt, is het na de eerste verkennende fase, Zuidlaren dat zich het eerste deel van de eerste helft de beste kansen weet te scheppen. Via een lange bal van Richard Wierda staat Kevin Hoekstra ineens vrij voor de keeper. Hij is echter te verrast door de vrije schietkans en mist. Ook de mee opgekomen Erik Schans is er een aantal keren dichtbij, maar treft een goede keeper en ook de paal staat een doelpunt in de weg. Langzamerhand kruipt ook Weiteveen uit zijn schulp en dit komt met name omdat we te slap de duels ingaan en de tegenstander teveel vrijheid geven. Het gevolg is, dat nu ook keeper Jeroen Jonge Poerink een aantal keren redding moet brengen. Hij kan echter niet voorkomen dat Weiteveen in de 25ste minuut de score opent (en dit zag je dus al beetje aankomen), door de bal er van dichtbij in te schieten (1-0). Dat is het sein om de bakens te verzetten. Allereerst doet Richard Wierda van zich spreken met een aantal goede doelpogingen. Daarna is het weer de beurt aan Erik Schans die via een perfecte corner van Kevin Mellens de gelijkmaker inleidt. De keeper kan zijn kopbal nog pareren maar Roy Buitenkamp is er als de kippen bij en schiet in de 40ste minuut de gelijkmaker binnen. De ruststand wordt hierdoor op 1-1 gezet. Tweede helft Zoals gezegd is in de 2e helft Zuidlaren de baas in het veld. De druk op de verdediging van Weiteveen wordt opgevoerd en dit leidt al snel tot een aantal gevaarlijke momenten voor het doel. Een vrije trap aan de rand strafschopgebied, recht voor het doel, wordt na rijp beraad aan Jeroen Jorna gegeven. Jeroen laat zien dat dit voor herhaling vatbaar is, want de bal vliegt genadeloos hard onder de lat in de doel ( 55ste minuut 1-2). Zuidlaren blijft de betere ploeg en de bal komt na een snelle omschakeling bij Kevin Mellens terecht, die op snelheid de verdediging weet af te troeven. Zijn afgemeten voorzet komt bij Roy Buitenkamp terecht die onberispelijk raak schiet ( 70ste minuut 1-3). Een aanval uit het boekje! Al met al een verdiende overwinning. Valt nog te vermelden dat bij beide teams de keepers de uitblinkers waren en op geen foutje te betrappen.
Opstelling: Jeroen Jonge Poerink, Marten Loerop (Marco Hoek), Jeroen Jorna, Erik Schans, Leon Davids (Robin Knol), Chris Woestenburg, Richard Wierda, Milan Hartlief, Vincent van der Borg, Kevin Hoekstra (Kevin Mellens), Roy Buitenkamp