Zondag 1  

Efficiënt FC Zuidlaren fortuinlijk in confrontatie met VAKO 

De schande van de enorme opdoffer die VAKO vorig seizoen (1-10 nederlaag!) uitdeelde aan het toenmalige ZFC Zuidlaren werd afgelopen zondag door een fel strijdende thuisploeg uitgewist met een fortuinlijke zege, die pas in de 86e minuut tot stand kwam door een formidabele goal van Leyi Hu.  

Van voorzichtig aftasten was in het eerste kwartier totaal geen sprake. Vooral VAKO trok onmiddellijk alle registers open en probeerde al in een vroeg stadium de openingstreffer te forceren. Dat dit in de tweede minuut niet lukte was aan Jessey Dodde te danken die, bij een corner en staande bij eerste paal, doelman Luikens te hulp schoot door een kopbal van Roy de Bruin uit het doel te koppen. Een paar minuten was het aan de andere kant bijna raak, toen een merkwaardige kluts via Leyi Hu net over de lat caramboleerde. In de 9e minuut tastte de Zuidlaarder defensie mis bij een vrije trap, maar Leander Meijering kon net niet profiteren. Na nog een aantal mogelijkheden voor de bezoekers kreeg echter FC Zuidlaren in de 12e minuut een uitgelezen kans om voorsprong te komen, maar na een perfecte assist van Michel Kral joeg Jessey Dodde de bal huizenhoog over.  

Granaat 

Hierna wijzigde het speelbeeld zich en ging de strijd meer gelijk op, totdat na een half uur Leyi Hu Pim Perk op zijn geliefde rechterflank de diepte instuurde en laatstgenoemde zich niet bedacht en een enorme pegel losliet die via de onderkant van de lat als een bom insloeg. VAKO reageerde 10 minuten later met een vrije trap van Patrick Steenbergen, die langs de muur in de beneden hoek leek doel te treffen, maar met een katachtige reactie wist keeper Luikens de gelijkmaker te voorkomen. De tegenzet van FC Zuidlaren kwam kort voor de rust uiteraard van het duo Kral & Perk. Nu was het Pim Perk, die, doorgebroken op de rechtervleugel, de bal haarzuiver op het hoofd van Michel Kral deponeerde, maar zijn kopbal in de korte hoek werd door doelman Johan Homan tot corner getikt.  

Baas op het veld 

Na de rust konden de toeschouwers opnieuw genieten van een tweede serie van 45 spectaculaire minuten. VAKO begon zoals in de eerste helft en gaf vol gas. Het duurde dus niet lang dat FC Zuidlaren bezweek onder de allengs toenemende druk van de ploeg uit Vries. Na een prachtige uitgevoerde combinatie door Patrick Steenbergen en uitblinker Sietse Wichers zorgde Leander Meijering in 55e minuut voor 1-1. VAKO was hiermee niet tevreden en ging volledig voor de winst. Maar het geluk was niet op de hand van de rood-gelen: Twee minuten na de treffer van Meijering ging Zuidlaren door het oog van de naald, toen een vrije trap van VAKO voor het Zuidlaarder doel langs zoefde en niemand ter plekke was om af te ronden. Nog meer pech hadden de bezoekers, toen een inzet van Andre Manzesa tegen de lat belandde. En tot overmaat van ramp voor de gasten stak doelman Robin Luikens in blakende vorm en was bij de talloze corners en andere mogelijkheden een onneembare sta-in-de-weg voor de formatie van trainer/coach Marcel Poll. Zelfs toen iedereen in de 81e minuut dacht dat de 1-2 op het scorebord kwam te staan, was het toch weer de keeper van FC Zuidlaren die met een fantastische reactie zijn ploeg behoedde voor een achterstand. 

“Finest moment” 

En toen brak de 86e minuut aan, het moment van Leyi Hu. Terwijl FC Zuidlaren snakte naar het eindsignaal, brak laatste man (!) Raymond Zuidema door op rechts en verzond een kiezelharde, maar ragfijne voorzet die de instormende Leyi Hu met de binnenkant van zijn rechtervoet via de binnenkant van de linker doelpaal op sublieme wijze promoveerde tot winnende goal. Met deze apotheose had niemand echt rekening gehouden. Het ongeloof was op de gezichten van de VAKO-spelers af te lezen. Niettemin probeerde men met een wanhoopsoffensief het onheil nog te keren, maar onder de druk van de achterstand waren alle pogingen onnauwkeurig en dus vruchteloos. En toen na 95 minuten arbiter Wentink voor het einde floot, was er maar één conclusie mogelijk: Voetbal is en blijft onvoorspelbaar.  

A.s. zondag is een inhaal/beker weekend. Dus geen programma voor FC Zuidlaren dat a.s. donderdagavond op De Wenakkers oefent tegen Haulerwijk (aanvang: 20:00 uur). Daarna is op zondag 19 november in Hoogezand het gepromoveerde Kwiek de tegenstander.  

Opstelling: Robin Luikens; Gerjan de Lange, Daniël van Dam, Raymond Zuidema, Jeroen Spekschate; Jorik de Groot, Leyi Hu, Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral (Dick Scholte), Jessey Dodde (Yander Elling). 

 

Zondag 2 

Reserves WKE’16 brengen Zondag 2 de eerste nederlaag toe 

Een wedstrijd om de top van de reserve derde klasse D. WKE nog zonder puntverlies en Zondag 2 ook nog ongeslagen maar met 2 verliespunten. WKE wint uiteindelijk, maar was er met name in de eerste helft door FC Zuidlaren goed met een aantal enorme kansen omgesprongen dan had de eindstand er veel een veel en anders uit kunnen zien dan de uiteindelijke 2-4 nederlaag doet vermoeden. 

Voetbal blijft onvoorspelbaar ( zie ook verslag zondag 1) want ook bij deze wedstrijd waren de betere kansen voor de verliezende partij. De eerste helft heeft WKE in feite niets in te brengen en maakt het doelman Jeroen Jonge Poerink niet lastig. Anders was het voor het doel van de Emmer keeper Wolters ( zoon van zanger …. ).  De verdediging van WKE leek bij tijd en wijle wel een gatenkaas maar hoe frank en vrij onze voorwaartsen ook voor het doel verschenen, de trekker werd niet overgehaald. Eenmaal voor het doel werden er allerlei omwegen bedacht om te scoren en zo wist de verdediging van WKE alles weer te repareren. Vooral Richard Wierda moest wennen aan zijn nieuwe positie en mist op deze manier een paar superkansen. Uiteindelijk was het Milan Hartlief die met een dwarrelbal de keeper wel verschalkt en FC Zuidlaren meer dan verdient op voorsprong zet (25ste minuut 1-0). De ban was gebroken maar helaas was de voorsprong van korte duur. Op het middenveld lopen Niels Siekman en Richard Wierda elkaar overijverig in de weg, de bal komt vervolgens voor de voeten van een tegenstander wiens afstandsschot pardoes in de kruising vliegt (1-1). Weg voorsprong, maar daar bleef het niet bij. Als FC Zuidlaren op jacht gaat naar een nieuwe voorsprong ( goede kansen voor Vincent van der Borg, Roy Buitenkamp ), is daar opeens WKE die via een razendsnelle counter via de rechtervleugel net voor het rustsignaal van arbiter Kamstra de 1-2 laat aantekenen. WKE 1 ½ kans en toch 2 doelpunten, dat is pas doeltreffend.
 

De 2e helft

Een slechtere start is niet te bedenken, want al na 30 seconden is het 1-3. Direct na de aftrap is een WKE’er er als de kippen bij om een te korte pas te onderscheppen, omzeilt onze verdediging en schiet raak. Een flinke domper want in de volgend fase lukt er bij Zuidlaren bijna niets meer. WKE houdt gemakkelijk stand en weet in de 60ste minuut zelfs naar 1-4 uit te lopen uit weer een snelle counter.
Kevin Mellens wordt in het veld gebracht en dan komt er ook weer vaart in het Zuidlaarder spel. De laatste 30 minuten ontwikkeld zich een aardig schouwspel met de grootste kansen voor FC Zuidlaren. De 2e tegentreffer komt via een snelle actie van Roy Buitenkamp, zijn perfecte voorzet wordt door Martijn Hendriks in het doel geschoten (2-4). Het spel golft op en neer en er komen er nog goede kansen voor Martijn Hendriks en Kevin Mellens maar de keeper staat zijn mannetje. Het lukt dus niet om de aansluitingstreffer te scoren, ook niet als Martijn Hendriks in het strafschopgebied wordt gevloerd en routinier Erik Schans deze uitgelezen mogelijkheid via een strafschop krijgt. De bal vliegt echter over en zo krijgt WKE de 3 winstpunten veel te gemakkelijk mee naar huis.
Opstelling: Jeroen Jonge Poerink, Marco Hoek, Erik Schans , Jeroen Jorna, Leon Davids (Marten Loerop), Richard Wierda,  Milan Hartlief ( Richard Koster) , Martijn Hendriks, Niels Siekman , Vincent van der Borg, Roy Buitenkamp (Kevin Mellens).