In de sfeerloze en naargeestige ambiance van het onttakelde stadion van de voormalige BV Veendam moest afgelopen zondag FC Zuidlaren weer eens een nederlaag slikken tegen het zeer gemotiveerde Veendam 1894. Omdat het hoofdveld van de thuisclub door de overvloedige regen onbespeelbaar bleek en op het gloednieuwe kunstgrasveld nog de doelen ontbraken, werd uitgeweken naar de prima te bespelen grasmat van De Langeleegte.

Door Jan van Winsum

De Zuidlaarders begonnen zonder Jeroen Spekschate (hamstringproblemen) en Jorik de Groot (liesklachten). Bovendien was een aantal spelers niet geheel okselfris, wat duidelijk merkbaar was in de eerste minuten na het beginsignaal. Veendam 1894 daarentegen had zich goed voorbereid en ging juist in de beginfase er flink voor los. Al in de 5e minuut lag de bal achter de verbouwereerde doelman Luikens. Angelo Cijntje, naast Marnix Kolder de belangrijkste pion van de geel-zwarte formatie, liet een vrije trap indraaien in de vijf meter en, waar een ieder verwachtte dat de hoge bal over de achterlijn zou gaan, dook daar ongehinderd de rijzige Chesney van Dijk op, die hoog boven iedereen uittorende en koppend keeper Luikens het nakijken gaf.

Snelle gelijkmaker

Niet uit het veld geslagen door de snelle openingstreffer ging FC Zuidlaren op jacht naar de 1-1 en die viel 5 minuten later, toen de Veendammer linksback bij de opbouw in de fout ging en Pim Perk aan het werk gezet werd. Zijn voorzet bereikte via een kluts in bezit van Yander Elling, die met hulp van een Veendammer been doelman Snijders kansloos liet. Na dit vuurwerk in de eerste 10 minuten ontspon zich een duel, waarin Veendam 1894 de bovenliggende partij was en zichzelf een aantal mogelijkheden schiep, die gelukkig niet werden benut. Bij de bezoekers ontbrak het elan en het heilig vuur dat in eerdere wedstrijden wel aanwezig was en zodoende waren er voor het doel van de thuisclub weinig tot geen kansrijke situaties te noteren, zodat met een gelijke stand de warme kleedkamers werden opgezocht.

Breekpunt

Na de rust kregen de kleumende toeschouwers in de kille arena vrijwel hetzelfde speelbeeld te zien als in de eerste helft: een geladen Veendam 1894 en een plichtmatig spelend FC Zuidlaren dat weinig opwindends te bieden had. De 55e minuut was het breekpunt in dit duel: De gehaaide Marnix Kolder zeeg in een duel met Daniël van Dam in de zestien meter plotseling ter aarde en scheidsrechter Reints legde de bal op de stip. Kolder zelf benutte dit buitenkansje feilloos. Deze nieuwe achterstand dwong FC Zuidlaren tot het nemen van meer risico, maar de ploeg was duidelijk niet in zijn beste doen en kwam slechts twee keer (via Pim Perk en via een vrije trap na een terugspeelbal) dreigend in de buurt van keeper Snijders. En daarmee was de koek op. Veendam 1894 verzuimde in deze fase de wedstrijd op slot te gooien door een aantal prima kansen niet te verzilveren en het bleef spannend tot de 90e minuut, toen het duel definitief beslist werd. Na voorbereidend werk van Marnix Kolder profiteerde de jonge invaller Leon Kuiper van de ontstane ruimte en klopte doelman Robin Luikens met een prachtige lob.

A.s. zondag de kans op rehabilitatie tegen de “Kraaien” van HSC.

Opstelling: Robin Luikens; Gerjan de Lange, Daniël van Dam (Kevin Hoekstra), Raymond Zuidema, Jessey Dodde; Leyi Hu, Dick Scholte (Vincent van der Borg), Koen Wetterauw; Pim Perk, Michel Kral, Yander Elling.