In de laatste wedstrijd van het seizoen en in zijn bestaan moest FC Zuidlaren afgelopen zondag zijn meerdere erkennen in ASVB, de onomstreden kampioen van de derde klasse B.

Het duel, waarvan het resultaat van ondergeschikt belang was, ontwikkelde zich in feite tot een spiegelbeeld van de competitie van de jaargang 2017-2018. De eerste helft, gelijk de periode voor de winterstop, gaf een FC Zuidlaren te zien dat met veel enthousiasme en redelijk voetbal de technische vaardiger opponent bestreed en verdiend met een 1-0 voorsprong (35e minuut: doelpunt Michel Kral na steekpass van Dick Scholte) de kleedkamer opzocht. Waarbij aangetekend dient te worden dat het ook wel 2-0 of 3-0 had kunnen staan gezien de kansen die niet benut werden.

Beul Aukes

Na de rust wijzigde zich het spelbeeld. De Witte Muizen bleken niet van zins met zich te laten sollen en lieten zien waarom men onbetwist de titel had veroverd. En, net zoals na de winterstop, raakte de thuisploeg het spoor bijster, verloor het vertrouwen en maakte essentiële fouten, die in de 53e en 75e minuut door de ster van de Blijhamsters, Erwin Aukes, vakkundig werden afgestraft. FC Zuidlaren probeerde nog wel een eervol resultaat neer te zetten, maar was niet in staat de ontspannen voetballende tegenstander zijn wil op te leggen.

Opstelling: Robin Luikens; Richard Wierda, Raymond Zuidema, Daniël van Dam, Gerjan de Lange (Jeroen Jorna); Koen Wetterauw, Jorik de Groot, Leyi Hu; Dick Scholte, Michel Kral (Jessey Dodde), Yander Elling (Pim Perk)

Afscheid

De wedstrijd werd besloten met een drukbezochte barbecue voor spelers, staf, sponsors en alle supporters, die jaren lang, in weer en wind en voor- en tegenspoed, het team, zowel uit als thuis, hebben ondersteund met hun aanwezigheid. Hun betrokkenheid heeft de ploeg altijd zeer gewaardeerd. Verder werd er, te midden van een vrolijke mix van zeer jong tot “oud”, afscheid genomen van een flink aantal spelers die het nu voor gezien houden, te weten de routiniers Michel Kral, Erik Schans, Jeroen Jonge Poerink, Gerjan de Lange en Leyi Hu naast de jonge garde Daniël van Dam, Kevin Hoekstra, en Niels Siekman (zie bijgaande foto’s).

Met dit letterlijk spetterende slot beëindigde de ploeg een seizoen dat, zoals eerder gememoreerd, geweldig begon, maar waarin na de winter de klad erin kwam, toen duidelijk werd dat donkere wolken (d.w.z. een veelheid aan stoppende spelers) zich samen pakten boven dit team. Dankzij de collectieve zelfredzaamheid en de opofferingsgezindheid was het desondanks een seizoen om niet te vergeten. En dat zal zaterdag 9 juni nog duidelijker worden geïllustreerd, als de opbrengst van het vermaarde FCZ Spaarsysteem wordt opgesoupeerd.